Švedski ministar odbrane: „Rat može doći do nas“

Švedski ministar odbrane: „Rat može doći do nas“

Najviši zvaničnici Švedske pozvali su svoj narod da se pripremi za mogući rat, usred rastućih tenzija sa Rusijom. Ministri su dali izjavu na višednevnoj nacionalnoj konferenciji Folk och Forsvar u Salenu.

U svom govoru u nedelju, ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom pozdravio je očekivano članstvo svoje zemlje u vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD kao „najveću promenu u švedskoj bezbednosnoj politici u više od 200 godina“.

Bilstrom je upozorio da će „Rusija predstavljati ozbiljnu pretnju bezbednosti Švedske i Evrope u doglednoj budućnosti“. On je priznao da Stokholm „mora da bude realan i da pretpostavi – i da bude spreman za – otegnutu konfrontaciju“

Ponavljajući njegovo mišljenje, ministar odbrane Pal Jonson je izjavio da „rat može doći i do nas“. On je tvrdio da Ukrajina deluje kao „štit Evrope“ tokom njenog sukoba sa Rusijom.

Prošle godine, Švedska je odbacila svoju viševekovnu politiku nesvrstanosti u korist pridruživanja NATO-u, navodeći tekuću operaciju Rusije u susednoj državi, koja je pokrenuta u februaru 2022. Isto je uradio i nordijski sused Švedske Finska, koji se pridružio NATO-u u aprilu 2023.

Premijer Ulf Kristersson nedavno je najavio da će 800 švedskih vojnika biti raspoređeno u Letoniji sledeće godine da pojačaju 2.000 vojnika predvođenih Kanadom koji su tamo stacionirani kao deo pojačanog prisustva bloka u baltičkim državama.

Govoreći o budućoj ulozi svoje zemlje u NATO-u na istoj godišnjoj konferenciji prošle godine, Kristersson je potvrdio da je „posedovanje nuklearnog oružja na našoj teritoriji u mirnodopskim prilikama u planu”.

Moskva je više puta izjavljivala da su nastavak širenja NATO-a ka zapadnim granicama Rusije, kao i odbijanje da se isključi članstvo Ukrajine u budućnosti, među ključnim uzrocima sukoba koji je u toku. Rusija vidi NATO kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov optužio je Zapad da je pretvorio Evropu u „arenu za konfrontaciju“. Pristupanje Finske i Švedske „imaće negativan uticaj na situaciju u Evropi“, upozorio je on.

Moskva je takođe navela da isporuke oružja i novca Kijevu čine zemlje NATO-a de fakto direktnim učesnicima u sukobu.