Odluka Aljaska erlajnsa da ne prizemlji avion Boeing uprkos znacima upozorenja je pod lupom

Odluka Aljaska erlajnsa da ne prizemlji avion Boeing uprkos znacima upozorenja je pod lupom

Odluka Aljaska erlajnsa da prestane da leti jednim od svojih aviona preko Tihog okeana do Havaja zbog upozorenja sistema za pritisak u kabini — ali nastavi da leti iznad kopna — postavlja pitanje da li je mlaznjak uopšte trebalo da bude u vazduhu.

Najveći nacionalni istražitelj nesreća kaže da su se lampice upozorenja aktivirale na tri leta, uključujući svaki od dva dana pre nego što je potpuno novi Boeing 737 Maks 9 pretrpeo zastrašujuću eksploziju trupa u petak uveče. Čep koji je pokrivao mesto ostavljeno za vrata za hitne slučajeve otkinuo se dok je avion leteo 16.000 stopa iznad Oregona.

Dženifer Homendi, predsednica Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja, rekla je da su ekipe za održavanje proverile avion i dozvolile mu da leti – ali je avio-kompanija odlučila da ga ne koristi za dugu rutu do Havaja preko vode, kako bi se „veoma brzo vratio na aerodrom” ako se lampica upozorenja ponovo pojavi.

Let u petak je krenuo iz Oregona u južnu Kaliforniju i vratio se u Portland bez ozbiljnih povreda nijednog od 171 putnika i šest članova posade. Ali odluka da mu se dozvoli da leti je nekim stručnjacima za avijaciju delovala kao nelogično.