Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže preko 380 miliona dolara u nuklearno gorivo kako bi smanjila zavisnost od Rusije

Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže preko 380 miliona dolara u nuklearno gorivo kako bi smanjila zavisnost od Rusije

Ujedinjeno Kraljevstvo će uložiti više od 380 miliona dolara za pokretanje programa proizvodnje nuklearnog goriva visoke tehnologije (HALEU) za nuklearne reaktore, prenela je britanska vlada.

Pokretanje programa HALEU omogućiće Velikoj Britaniji da snabdeva svet specijalizovanim nuklearnim gorivom i dodatno izoluje Putinovu Rusiju, navodi se u saopštenju.

Svrha investicije je povećanje snabdevanja nuklearnim gorivom za nove nuklearne projekte u zemlji, kao i smanjenje globalne zavisnosti od isporuke nuklearnog goriva iz Rusije.

Program će proizvoditi obogaćeni uranijum, neophodan za rad reaktora sledeće generacije. To će obezbediti radna mesta i investicije u severozapadnoj Engleskoj.

Velika Britanija je dala svetu svoju prvu nuklearnu elektranu i sada će biti prva zemlja u Evropi (izvan Rusije) koja proizvodi moderno nuklearno gorivo, rekla je Kler Kutinjo, državni sekretar za energetsku bezbednost i Net Zero.

Pres služba je saopštila da je investicija deo planova za obezbeđivanje do 24 GV čiste i pouzdane nuklearne energije do 2050. godine, što je četvrtina potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji.

Pored toga, britanska vlada će izdvojiti dodatnih 10 miliona funti (više od 12,7 miliona američkih dolara) za razvoj veština i lokacija za proizvodnju drugih naprednih nuklearnih goriva.

Kako je saopšteno, Predstavnički dom SAD je 11. decembra usvojio zakon o zabrani uvoza uranijuma iz Rusije za nuklearne elektrane.