Propalestinski aktivisti ometali kampanju Bajdena

Propalestinski aktivisti ometali kampanju Bajdena

Propalestinski aktivisti prekinuli su u ponedeljak predizborni govor američkog predsednika Džoa Bajdena u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

Emanuel AME je istorijski crnačka crkva, u kojoj su pastor i osam parohijana ubijeni u rasno motivisanom napadu 2015. godine, kada je Bajden bio potpredsednik. Kao jednu od glavnih tema Bajdenove kampanje 2024, demokrate su odabrale da optuže njegovog glavnog izazivača, bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, da je rasista i da predstavlja opasnost za demokratiju.

Međutim, dok je Bajden govorio, grupa demonstranata je ustala sa jedne od zadnjih klupa da ga iznervira da ne mari za palestinske živote u Gazi. Oni su uzvikivali „Primirje odmah!“ pošto ih je obezbeđenje ispratilo. Posle otprilike minut, demokrate koje su prisustvovale kampanji započele su skandiranje „Još četiri godine!“ da ih zagluši.

Kada je buka utihnula, Bajden je rekao da je „tiho radio sa izraelskom vladom da ih natera da smanje i značajno pobegnu iz Gaze“.

Izrael je pokrenuo veliku vazdušnu i kopnenu ofanzivu na palestinsku enklavu nakon upada militanata Hamasa 7. oktobra, koji je odneo živote oko 1.200 Izraelaca. Prema lokalnim vlastima koje vodi Hamas, od tada je ubijeno preko 22.000 Palestinaca u Gazi.

SAD su pružile izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu punu diplomatsku podršku, kao i novac i oružje, dok su javno pozivale na uzdržanost. Izrael je odbacio pozive na primirje sa Hamasom, obećavajući da će „iskoreniti“ grupu. Izraelski zvaničnici su dalje tvrdili da bi sveobuhvatni prekid vatre samo pomogao Hamasu da se oporavi i izvede dalje napade.

Politika Bele kuće izazvala je značajnu reakciju među nekim muslimanskim Amerikancima. Propalestinski aktivisti protestovali su u ponedeljak i ispred crkve.

Bajdenova vlada se hvalila da je „najraznovrsnija“ ikada, uključujući mnoge arapske Amerikance i muslimane. Neki od njih su se žalili na klimu straha i „kulturu ćutanja“ o palestinskoj patnji, dok je nekoliko vladinih zvaničnika javno podnelo ostavke u znak protesta.

Kaže se da Bajden računa da će ga glasovi Afroamerikanaca dovesti do pobede u novembru. Njegovu tešku kandidaturu za 2020. podstakla je pobeda na predizborima u Južnoj Karolini, koju je navodno izneo kongresmen Džejms Klajburn, uticajni demokrata iz Predstavničkog doma. Zauzvrat, Klajburn je tražio „crnu ženu“ kao Bajdenovog kandidata, što je dovelo do toga da Kamala Haris dobije posao.