Mobilni ALOHA robot koji može da pomogne u obavljanju više kućnih zadataka

Mobilni ALOHA robot koji može da pomogne u obavljanju više kućnih zadataka

Trio inženjera robotike na Univerzitetu Stanford, koji rade sa kolegama iz Google-ovog Deep Mind-a, izgradili su Google-ov ALOHA sistem kako bi stvorili mobilnog robota sposobnog da obavlja širok spektar kućnih poslova – nazvali su ga Mobile ALOHA.

Zipeng Fu, Toni Zhao i Chelsea Finn objavili su rad koji opisuje karakteristike robota na arXiv preprint serveru, zajedno sa nekoliko video snimaka robota u akciji na YouTube-u.

Istraživači napominju da je robot obučen koristeći i bazu podataka i nadgledanu demonstraciju. Demonstracije se sprovode pomoću uređaja koji se povezuje sa zadnjim delom robota koji mu omogućava da imitira radnje potrebne za obavljanje datog zadatka, kao što je kačenje košulje na vešalicu. Sesije obuke uključuju vožnju robota i pokazivanje kako da radi stvari.

Robot je, kao što mu ime kaže, mobilan. Takođe je nevezan, sa velikom baterijom u bazi koja omogućava dug radni period i stabilnost. Ona se kotrlja po radnom području obavljajući rutinske kućne poslove. Video snimci robota u akciji pokazuju da se može naučiti velikom broju zadataka, u rasponu od kuvanja obroka od tri jela do punjenja mašine za pranje sudova — ili obavljanja svih zadataka koji su uključeni u pranje veša.

Mobilni ALOHA takođe može da otvara i zatvara frižider, kuhinjske ormare i vrata. Takođe briše prašinu, briše i odlaže stvari. Ukratko, robot se može naučiti da radi gotovo bilo koji kućni zadatak – uključujući kuvanje kafe, hranjenje kućnih ljubimaca, vraćanje poklopca na tubu paste za zube i doziranje vitamina.

Istraživački tim ističe da je njihov sistem takođe veoma jeftin (otprilike 32.000 dolara) u poređenju sa drugim robotima koji su kreirani da pomognu u kućnim poslovima. Mnogi od njih, primećuju, su stolni pomoćnici, a ne mobilni roboti. Mobilni ALOHA takođe pokazuje visok stepen slobode, zajedno sa ekstremnom spretnošću i finoćom, što pokazuje njegova sposobnost da razbija jaja i otvara boce sode.

Istraživači priznaju da treba da nastave da rade sa svojim dizajnom robota kako bi poboljšali njegovu tačnost u izvršavanju zadataka i kako bi mu pomogli da se lakše kreće po kući.