Izazovi tortnih grafikona: Zašto su kružni grafikoni često pogrešan izbor za vizualizaciju podataka

Izazovi tortnih grafikona: Zašto su kružni grafikoni često pogrešan izbor za vizualizaciju podataka

Naš svakodnevni život sve više zavisi od podataka, ali se istovremeno suočavamo s izazovima u razumevanju tih brojeva. Mobilni telefoni prate naše aktivnosti, a onlajn ankete otkrivaju naše preferencije. I dok se podaci koriste kako bismo bolje razumeli svoje živote, sve više ljudi zaostaje u numeričkim veštinama.

Uz rastuću važnost brojeva, koristimo različite vizualne alatke, a jedna od njih su i tortni grafikoni. Međutim, iako su često korišćeni, postoje ozbiljni nedostaci u njihovoj upotrebi.

Kružni grafikoni, koji predstavljaju procente kategorija, često se suočavaju s problemima kada imamo više od dve kategorije. Teško je precizno prikazati procente i očitati informacije, naročito kada se broj kategorija poveća. Mali segmenti, nedostatak jasnih oznaka i problemi sa bojama dodatno otežavaju interpretaciju podataka.

Daltonisti su posebno u neprijatnom položaju, jer im kružni grafikoni mogu predstavljati dodatne izazove u vizualizaciji podataka. Simulacija deuteranomalije prikazuje koliko se informacije mogu izgubiti osobama sa smanjenom osetljivošću na određene boje.

Trodimenzionalni kružni grafikoni dodatno komplikuju situaciju, iskrivljujući percepciju i čineći podatke teško čitljivim. Skromni trakasti grafikoni pružaju efikasniju alternativu, omogućavajući jasniji prikaz podataka.

Profesor statistike Adrian Barnett ističe da upotreba tortnih grafikona može ukazivati ili na nedostatak znanja ili na nameru obmane. Grafički rezime treba da olakša razumevanje podataka, a upotreba tortnih grafikona, u određenim situacijama, može dovesti do konfuzije i pogrešnog tumačenja.

Iako su tortni grafikoni i dalje prisutni u mnogim medijima, stručnjaci sugerišu da je štedljivija upotreba trakastih grafikona često bolji izbor za preciznu i jasnu vizualizaciju podataka.

U današnjem dobu gde su podaci ključni, važno je odabrati pravi alat za vizualizaciju kako bismo tačno razumeli svet oko nas.