Obama šalje predizborna upozorenja Bajdenu

Obama šalje predizborna upozorenja Bajdenu

Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je Bajdenove savetnike da pojačaju kampanju za reizbor angažovanjem donosilaca odluka na najvišem nivou ili osnaživanjem onih koji su već na mestu u sedištu usred slabašnog odobravanja birača zbog kojeg bi se Donald Tramp mogao vratiti na vlast 2024.

Obama i Bajden razgovarali su o kampanji tokom ranije neprijavljenog privatnog ručka u Beloj kući poslednjih meseci, objavio je Vašington post u članku objavljenom u subotu, pozivajući se na izvore upoznati sa tim. Bivši predsednik je navodno postao „animiran“ dok je govorio o izborima 2024. i izgledima da bivši predsednik Donald Tramp pobedi u trci.

Obama, koji je služio kao 44. predsednik SAD, podsetio je na uspeh svoje predizborne kampanje 2012. godine kada su neki od njegovih vrhunskih pomoćnika preuzeli odgovornost za operacije reizbora na terenu širom zemlje, i kritikovao Bajdenov pristup da svoje savetnike ostavi u belom Kuća.

Prema rečima ljudi, koji su razgovarali sa agencijom pod uslovom anonimnosti, Obama se nije osvrnuo na ništa konkretno u strukturi kampanje, već je nagovestio da treba da se „kreće agresivno“ pošto se čini da Tramp preuzima vođstvo u republikanskoj predsedničkoj izborima 2024. konkurs za nominovanje.

On nije preporučio nijednu konkretnu osobu koja će biti regrutovana u kampanji, ali je navodno pomenuo svog višeg stratega Dejvida Ploufa, koji je vodio Obaminu trku 2008, kao primer ko bi mogao da pomogne.

Bajdenova kampanja i Obamini portparoli nisu odgovorili na zahtev Vašington posta za komentar.

Međutim, Obama je dugo bio zabrinut zbog političke snage Donalda Trampa i upozorio je ranije ove godine da bi on mogao biti ozbiljniji izazivač nego što mnoge demokrate shvataju. On nije zabrinut samo zbog Bajdenovog slabog broja birača, već i zbog efikasnosti njegove neortodoksne strukture kampanje.

Menadžer Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez nalazi se u sedištu kampanje u Vilmingtonu. Istovremeno, iz Bele kuće rade vrhunski pomoćnici – Anita Dan, Džen O’Meli Dilon, Majk Donilon i Stiv Riketi, što znači da sve važne odluke prvo moraju da se donesu u Beloj kući. Neke demokrate izrazile su zabrinutost da kampanja možda neće moći odmah da odgovori na brza dešavanja.

Dejvid Akselrod, bivši viši predsednički savetnik, rekao je u petak da, iako ne može da komentariše Obamine razgovore sa Bajdenom, svaki predsednik pristupa svom ponovnom izboru drugačije. Još u novembru, Akselrod je predložio da bi Bajden trebalo da razmotri ispuštanje iz trke 2024.

Prema anketama koje je nedavno sproveo Vašington post, Bajdenova podrška je pala na rekordno nizak nivo pred kraj godine, sa samo 38 odsto glasača koji su odobrili njegov nastup. Glasači, uključujući većinu demokrata, posebno su zabrinuti zbog Bajdenovih godina, kao i zbog njegovog postupanja u ratu između Izraela i Hamasa.