Još jedan Bajdenov zvaničnik podneo je ostavku zbog politike Izraela

Još jedan Bajdenov zvaničnik podneo je ostavku zbog politike Izraela

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva obrazovanja podneo je ostavku u znak protesta zbog podrške predsednika Džoa Bajdena Izraelu, rekavši da je administracija zatvorila oči pred „zverstvima“ nad Palestincima usred poslednjeg rata u Gazi.

Politički savetnik Tarik Habaš, Palestinac-Amerikanac, napustio je svoju funkciju u sredu, objašnjavajući u pismu ostavke da ne može da nastavi da „predstavlja administraciju koja ne ceni sav ljudski život jednako”.

„Radnje Bajden-Harisove administracije dovele su milione nevinih života u opasnost, a najviše za 2,3 miliona palestinskih civila koji žive u Gazi koji su i dalje pod kontinuiranim napadom i etničkim čišćenjem od strane izraelske vlade. Zato moram da podnesem ostavku“, napisao je Habaš. „Ne mogu da ćutim dok ova administracija zatvara oči pred zločinima počinjenim nad nevinim palestinskim životima, u onome što su vodeći stručnjaci za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade.

Bajden je izrazio snažnu podršku izraelskoj odmazdi na teroristički napad Hamasa u oktobru, koji je odnio oko 1.200 života i vidio više od 240 ljudi koje su palestinski militanti uzeli za taoce. Međutim, dvomesečna operacija ostavila je veći deo Gaze u ruševinama, pri čemu je poginulo više od 22.000 ljudi, a hiljade je povređeno, kažu lokalni zdravstveni zvaničnici.

Uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodnih grupa za ljudska prava, uključujući Ujedinjene nacije, o humanitarnoj katastrofi u Gazi, Vašington je ponudio malo javnih kritika izraelske kampanje i nastavio da obećava dodatnu vojnu podršku.

Drugi visoki zvaničnici izrazili su slične zabrinutosti, a 11-godišnji veteran Stejt departmenta Džoš Pol – dugogodišnji direktor Biroa za političko-vojna pitanja – takođe je podneo ostavku u oktobru zbog „slepe podrške“ SAD Izraelu.

„Ne mogu da podržavam niz velikih političkih odluka, uključujući žurbu sa više oružja na jednu stranu sukoba, za koje verujem da su kratkovide, destruktivne, nepravedne i kontradiktorne sa samim vrednostima koje javno zastupamo“, Pol napisao je u izjavi u kojoj je obrazložio svoju ostavku.

Bajden je posetio Izrael na dan kada je Pol podneo pismo o ostavci, obećavajući da će zatražiti od Kongresa da dodeli dodatnu pomoć za ispunjavanje vojnih potreba saveznika. Iako je ispunio to obećanje, poslanici su i dalje u ćorsokaku oko novog paketa pomoći, a republikanci u Predstavničkom domu zahtevaju sveobuhvatne reforme granica pre nego što odobre dodatnu pomoć i Ukrajini i Izraelu.