Britanski obaveštajci: Kremlj pokušava da ojača zaštitu Moskve

Britanski obaveštajci: Kremlj pokušava da ojača zaštitu Moskve

Od leta 2023. Snage bezbednosti vlade Moskve (MGSF), koje je Kremlj uspostavio da čuvaju infrastrukturu prestonice, sve više dobijaju paravojni karakter.

Relevantnu izjavu dalo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na platformi društvenih medija X, pozivajući se na najnovije ažuriranje Defence Intelligence.

U novembru 2022. Putin je odobrio osnivanje MGSF-a kao nove organizacije koja će čuvati moskovsku infrastrukturu. Verovatno je privukla nekoliko hiljada regruta od planirane snage od 15.000.

Od jula 2023., MGSF je preuzeo više paravojni karakter, uključujući dobijanje ovlašćenja za upotrebu vatrenog oružja.

Prema britanskim obaveštajnim službama, MGSF predstavlja još jedan primer u dugoj ruskoj tradiciji „paramilitarizacije“: širenje oružanih organizacija van redovne vojske.

Međutim, MGSF je vrlo verovatno delimično ojačan kao odgovor na zabrinutost u vezi sa spremnošću moskovskih lokalnih bezbednosnih snaga za suočavanje sa napredujućim pobunjenim trupama Vagner grupe u junu 2023.

„Projekat takođe pruža mogućnost Moskovljanima da se dobrovoljno prijave za ’patriotske’ ratne dužnosti – izbegavajući pritom službu na liniji fronta u Ukrajini“, navela je britanska obaveštajna služba.

Analitičari su naveli da je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin uspeo da ograniči direktan uticaj sukoba na relativno dobrostojeće stanovništvo prestonice. Većina ruskih žrtava u Ukrajini dolazi iz siromašnijih, provincijskih regiona.