Microsoft predstavlja AI taster na tastaturama u saradnji sa OpenAI

Microsoft predstavlja AI taster na tastaturama u saradnji sa OpenAI

Microsoft uvodi „Copilot taster“ na nekim novim ličnim računarima koji pokreću Windows 11. Ovo posebno dugme aktivira AI četbot razvijen od strane softverskog giganta u saradnji sa OpenAI, tvorcem ChatGPT-a. Ovaj potez deo je Microsoftove strategije da iskoristi partnerstvo sa OpenAI i postane vrata za aplikacije koje koriste generativnu AI tehnologiju.

Počevši od ovog meseca, određeni lični računari koji koriste Microsoft-ov operativni sistem Windows 11 imaće poseban „Copilot taster“. Namera je podstaći nezavisne proizvođače računara, poput Della, da dodaju AI dugme na svoje laptop računare. Ovaj potez simbolizuje napor Microsofta da ostane konkurentan u domenu AI aplikacija, iako još uvek nisu rešeni svi etički i pravni problemi. New York Times nedavno je podneo tužbu protiv OpenAI-a i Microsofta, tvrdeći da alati poput ChatGPT-a i Copilota (ranije poznatog kao Bing Chat) krše autorska prava zaštićenih vesti.

Redizajn tastature predstavlja najznačajniju promenu Microsofta na PC tastaturama od uvođenja posebnog Windows tastera 1990-ih. Dok se dizajn logotipa kompanije razvijao, raspored tastature ostao je relativno konstantan tokom otprilike tri decenije.

Novo AI dugme sadržaće Copilot logo i nalaziće se blizu razmaknice. Na nekim računarima zameniće desni „CTRL“ taster, dok će na drugima zameniti taster menija.

Microsoft nije jedina kompanija koja uključuje prilagođene tastere. Apple je bio pionir ovog koncepta 1980-ih sa svojim „Command“ tasterom koji je imao dizajn petljastog kvadrata (povremeno sa Apple logotipom). Google ima taster za pretragu na svojim Chromebook računarima i prethodno je eksperimentisao sa AI-specifičnim tasterom kako bi aktivirao svoj glasovni asistent na sada ukinutom Pixelbooku.

Ipak, Microsoft ima znatno jaču poziciju na širem tržištu računara zahvaljujući ugovorima o licenciranju sa nezavisnim proizvođačima poput Lenova, Della i HP-a. Oko 82% svih desktop računara, laptopova i radnih stanica koristi Windows, u poređenju sa 9% za interni operativni sistem Apple-a i nešto više od 6% za Google, prema istraživačkoj firmi IDC.

Dell Technologies bio je prvi koji je u četvrtak predstavio Copilot taster na svojim najnovijim XPS laptop računarima.

Microsoft još nije otkrio koji drugi proizvođači računara će uključivati Copilot taster, osim njihove sopstvene linije premium Surface uređaja. Očekuje se da će neke kompanije predstaviti svoje nove modele na predstojećem sajmu gadgeta CES u Las Vegasu.