Planovi Salmana Ruždija o objavljivanju knjige mogu odložiti suđenje njegovom navodnom napadaču

Planovi Salmana Ruždija o objavljivanju knjige mogu odložiti suđenje njegovom navodnom napadaču

Advokati bivšeg predsednika Mejna, Salmana Ruždija, podneli su u utorak zahtev za odloženje suđenja njegovom navodnom napadaču, Hadiju Mataru, koji bi trebalo da počne sledeće nedelje. Razlog zahteva je planiranje Ruždija da objavi knjigu o atentatu na njegov život 2022. godine. Sudija je odlučio da Matar ima pravo na rukopis i srodni materijal kao deo priprema za suđenje.

Sudija Dejvid Foli iz Okruga Čautauka dao je Mataru i njegovom advokatu rok do srede da odluče da li žele odložiti suđenje dok ne dobiju knjigu ili da je dobiju unapred od izdavača ili kada bude objavljena u aprilu. Advokat odbrane, Natanijel Barone, izrazio je podršku odlaganju suđenja, tvrdeći da imaju pravo na sve materijale povezane sa knjigom.

Salman Ruždi, koji je pretrpeo ozbiljne povrede u avgustu 2022. godine nakon višestrukog uboda tokom predavanja, najavio je svoje memoare pod nazivom „Nož: meditacije posle pokušaja ubistva“. Advokati odbrane tvrde da imaju pravo na svaki detalj Ruždijevog rukopisa, uključujući beleške, diskusije i snimke povezane sa knjigom.

Okružni tužilac Džejson Šmit ističe da su Ruždijevi predstavnici odbili zahtev za kopijom rukopisa, pozivajući se na prava intelektualne svojine. Šmit je naglasio da su snimci napada već dostupni i da bi Ruždi mogao svedočiti o događaju, minimizirajući značaj knjige u vezi sa suđenjem.

Hadi Matar, optužen da je izvršio napad na Ruždija pred publikom u Institutu Chautaukua, trenutno se nalazi u pritvoru bez mogućnosti kaucije. Motiv napada još uvek nije jasan, a Matar je u zatvorskom intervjuu nakon hapšenja izrazio podršku iranskom lideru Homeiniju, optužujući Ruždija za „napad na islam“.

Suđenje Mataru trebalo bi da počne sledeće nedelje, a odluka o odlaganju će zavisiti od Matarove odluke o pristanku na odlaganje suđenja kako bi dobio pristup knjizi ili njenom sadržaju unapred.