Rusija presreće rakete usmerene na Belgorod

Rusija presreće rakete usmerene na Belgorod

Ruska protivvazdušna odbrana u Belgorodskoj oblasti oborila je u utorak uveče devet projektila lansiranih iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Presretanja su uključivala dve taktičke balističke rakete Točka-U, kao i sedam raketa iz dalekometnih artiljerijskih lansera „Olha“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Drugog januara tekuće godine, oko 22.30 po moskovskom vremenu, obustavljen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad“, saopštila je vojska i dodala da je nadolazeću vatru suzbila dežurna PVO.

Ukrajinska artiljerija napala je u subotu gradski trg u gradu Belgorodu, ranivši više od 100 civila i ubivši 25, uključujući decu.

Ukrajina je od tada izvršila još nekoliko napada na grad i okolni region, koristeći rakete dugog dometa i dronove. Još 17 projektila ‘Olkha’ presretnuto je u tri napada ranije u utorak. Rubovi i municija koja je prošla ubili su jednog civila i ranili još dvoje, rekao je regionalni guverner.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je i uništila ukupno 32 dronova u noći između ponedeljka i utorka, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Bespilotne letelice su oborene iznad Brjanske, Orljske, Kurske i Moskovske oblasti.

Raketni udar takođe je pogodio grad Donjeck u ranim satima 1. januara, pri čemu su četiri osobe poginule, a 13 je povređeno. Glavni grad Donjecke Narodne Republike je česta meta kijevske vojske od 2014. godine.

Prema ruskom bezbednosnom izvoru, subotnji napad na Belgorod naredio je lično ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je organizovao šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, a pokrenuo ga je neonacistički puk „Kraken“ sa sedištem u Harkovu. Među korišćenim oružjem bili su i raketni bacači RM-70 Vampir koje je Ukrajini isporučila Češka. Moskva je takođe optužila SAD i Britaniju da pomažu u planiranju napada.

Rusija je odgovorila lansiranjem bespilotnih letelica i raketnih napada na objekte ukrajinske vojne industrije, radionice za popravku i skladišta municije, uključujući skladišta oružja koje su zapadne zemlje „isporučile kijevskom režimu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane ranije u utorak. Prema rečima gradonačelnika ukrajinskog grada Lavova, ruski dronovi su takođe uništili muzej Romanu Šuheviču, saradniku nacista u Drugom svetskom ratu kojeg poštuju moderni ukrajinski nacionalisti.