Kineski Baidu otkazao kupovinu sajta za live striming od 3,6 milijardi dolara

Kineski Baidu otkazao kupovinu sajta za live striming od 3,6 milijardi dolara

Kineski internet gigant Baidu rekao je da otkazuje planiranu kupovinu platforme II Live vrijednu više milijardi dolara, djelimično okrivljujući svoju nemogućnost da dobije odobrenje vlade.

Baidu, najveća kompanija za pretraživače u zemlji, pristala je 2020. da kupi kinesko preduzeće za video prenos uživo II Live kompanije JOII Inc za 3,6 milijardi dolara.

Osnivač Baidua Robin Li rekao je u to vreme da će sporazum „katapultirati Baidu u vodeću platformu za striming uživo i diverzifikovati naš izvor prihoda“.

Ali Baidu je u podnesku na berzi u Hong Kongu u ponedeljak rekao da će raskinuti kupoprodajni ugovor.

Objasnilo je da „zatvaranje predložene akvizicije podleže određenim uslovima uključujući, između ostalog, dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja od vladinih organa“.

Do 31. decembra 2023. godine, navodi se, ti uslovi nisu postignuti.

Prvobitno se očekivalo da će posao biti završen do 2021.

Livestreaming je višemilionski posao u Kini, koji stvara ogroman profit za gigante e-trgovine i popularne uticajne osobe.

Baidu se poslednjih godina suočio sa povećanom konkurencijom domaćih rivala, uključujući Tencent—koji upravlja platformom za razmenu poruka VeChat—i BiteDance, koji poseduje aplikaciju za kratke video snimke TikTok i njen ekvivalent u kontinentalnoj Kini, Douiin.

Kompanija je nastojala da se diverzifikuje u računarstvo u oblaku, autonomnu vožnju, veštačku inteligenciju (AI) i druge sektore – sa različitim rezultatima.

Akcije Baidua su pale u martu nakon što investitori nisu bili impresionirani softverom za veštačku inteligenciju nalik na ChatGPT, „Ernie Bot“.

Kompanija je u novembru najavila skroman međugodišnji rast prihoda od 6,0 odsto za treći kvartal 2023.