Ministarstvo odbrane Ukrajine i Ambasada SAD pokrenuli zajednički monitoring naoružanja

Ministarstvo odbrane Ukrajine i Ambasada SAD pokrenuli zajednički monitoring naoružanja

Ministarstvo odbrane Ukrajine i Ambasada SAD u Kijevu pokreću zajednički monitoring naoružanja koje obezbeđuju Sjedinjene Američke Države, a uvodi se i novi sistem obračuna međunarodne vojne pomoći, napisao je u kolumni za Ukrinform ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

„Započeli smo saradnju sa Kancelarijom generalnog inspektora Ministarstva odbrane. Među njegovim ovlašćenjima je i kontrola upotrebe bezbednosne pomoći. Takođe, Ministarstvo odbrane Ukrajine i Ambasada SAD započeli su zajednički nadzor naoružanja koje SAD obezbeđuju. našoj zemlji. Cilj je da se pruži razumna uveravanja da Ukrajina, kao primalac oružja, ispunjava zahteve koje je postavila američka vlada u vezi sa transferom, zaštitom, skladištenjem i upotrebom oružja i tehnologija“, napisao je Umerov.

Ministar je dodao da se uvodi novi sistem obračuna međunarodne vojne pomoći, koji predviđa transparentno računovodstvo i izveštavanje, jasno definisan kapacitet, veću dubinu planiranja.

„Ovo nam pomaže da stvorimo nove koalicije sposobnosti sa partnerima. Stvorena je Koalicija za pomorske sposobnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo je obezbedilo dva minolovca, 23 glisera i 20 terenskih vozila sa dva guseničara. Planiramo da stvorimo Koaliciju dronova“, rekao je Umerov.