Revolucionarni pristup sintezi heterocikličnih jedinjenja: Korišćenje vidljive svetlosti i fotokatalizatora

Revolucionarni pristup sintezi heterocikličnih jedinjenja: Korišćenje vidljive svetlosti i fotokatalizatora

Tim istraživača iz Japana i Bangladeša predstavio je inovativan metod za sintezu heterocikličnih jedinjenja, koja često ima primenu u hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Heterociklična jedinjenja su organski molekuli sa prstenastom strukturom koja uključuje različite elemente, a ovaj tim se fokusirao na derivat tioanizola. Za razliku od većine postojećih metoda koje zahtevaju visoke temperature i pritisak ili korišćenje skupih plemenitih metala kao katalizatora, istraživači su predložili jednostavan i efikasan pristup.

Ključna komponenta njihovog pristupa je korišćenje vidljive svetlosti i fotokatalizatora titanijum dioksida (TiO2). Ovaj fotokatalizator već je bio poznat u hemijskim sintezama, ali su istraživači otkrili da, pod određenim uslovima, može efikasno koristiti vidljivu svetlost umesto ultraljubičaste. Ovo je značajno jer vidljiva svetlost ima manje energetski zahtevne uslove, smanjujući ekonomske i ekološke troškove proizvodnje.

Studija je obuhvatila sintezu 20 heterocikličnih jedinjenja sa sumporom. Ova inovativna metoda omogućava selektivnu oksidaciju molekula supstrata jednim elektronom, čime se postiže željeni proizvod. Osim toga, istraživači su primetili smanjenje nedoslednog osiguranja za javno osiguranu decu i smanjenje neadekvatnog osiguranja za komercijalno osiguranu decu tokom vanrednih situacija povezanih s COVID-19.

Ovaj pristup ne samo da ima potencijal da poboljša efikasnost i održivost sinteze heterocikličnih jedinjenja, već takođe ukazuje na opšti pomak ka održivijim i energetski efikasnijim procesima u hemijskoj industriji.