Zabrana ruskih dijamanata stupila na snagu

Zabrana ruskih dijamanata stupila na snagu

Zapadna ograničenja na direktan uvoz ruskih dijamanata su stupila na snagu. Od 1. januara zabranjene su isporuke neindustrijskih dijamanata iskopanih, obrađenih ili proizvedenih u Rusiji na tržišta G7 i zemalja EU.

Ova ograničenja su samo prvi deo zabrane. 1. marta počinje druga faza, koja se odnosi na prirodne ruske dijamante od 1 karata koji su obrađeni u trećim zemljama. Od 1. septembra 2024. takođe će biti zabranjen uvoz ruskih sintetičkih dijamanata prerađenih u trećim zemljama, nakita i ručnih ili džepnih satova napravljenih u trećim zemljama od ruskih dijamanata težine 0,5 karata ili više.

Zapadne zemlje takođe planiraju da u septembru uvedu mehanizam za praćenje neobrađenog kamenja kako bi se efikasnije pratilo njihovo poreklo i izbeglo kršenje sankcija.

Neki stručnjaci iz industrije izrazili su sumnje u vezi sa mehanizmom praćenja. Iako detalji predloženog sistema još nisu objavljeni, on će se navodno zasnivati na Šemi sertifikacije Kimberlijevog procesa, što je trenutno jedini način da se pronađe poreklo dijamanta na početku lanca snabdevanja, pošto se sertifikat izdaje do grubih dragulja. Tesano i uglačano kamenje koje kasnije teče kroz pijace i trgovačke kuće gotovo je nemoguće pratiti.

„Sa najboljom voljom na svetu, prosečan carinski agent neće moći da pogleda jedan dijamant i drugi dijamant i kaže: ‘To je onaj ruski’“, Al Kuk, izvršni direktor De Beersa, najvećeg svetskog rudara dijamanata po vrednosti, rečeno prošlog meseca.

U međuvremenu, Moskva je već usmerila svoju trgovinu dijamantima na tržišta Kine, Indije, UAE, Jermenije i Belorusije. Sve ove zemlje su zabeležile nagli porast uvoza grubog i rezanog kamena iz Rusije u poslednjih nekoliko meseci. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je prošlog meseca da će zabrana imati efekat bumeranga na zapadne zemlje, pogađajući njihove sopstvene ekonomije lišavajući ih ruskih dijamanata. Takođe je primetio da je Rusija spremna za zabranu i da ima alate da je zaobiđe.

Zabranu dijamanata su prve najavile zemlje G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, SAD i Velika Britanija) početkom decembra. Nekoliko dana kasnije, zabrana je uključena u 12. paket sankcija EU Rusiji.