Šolc u novogodišnjem govoru: Nemačka se suočava sa promenama, ali ćemo prevazići izazove

Šolc u novogodišnjem govoru: Nemačka se suočava sa promenama, ali ćemo prevazići izazove

Nemački kancelar Olaf Šolc održao je tradicionalni novogodišnji govor, u kome je pozvao građane Nemačke da zadrže optimizam i poverenje u budućnost, uprkos trenutnim izazovima koje svet prolazi. U obraćanju, Šolc je istakao niz globalnih problema, uključujući rat u Ukrajini, posledice pandemije koronavirusa, kao i promene u svetu koje se odvijaju brzim tempom.

„Svet se menja brzinom koja oduzima dah, a naš svet postaje nesređeniji i suroviji. Rezultat je da i mi moramo da se menjamo“, rekao je Šolc.

On se osvrnuo na prošlu godinu i istakao uspeh Nemačke u očuvanju toplote i stabilnosti tokom prekida isporuke prirodnog gasa od strane Rusije prošle zime. Kancelar je pohvalio napore višestranačke koalicione vlade i najavio planove za budućnost. Očekuju se smanjenja poreza za mnoge porodice, investicije u infrastrukturu i čistu energiju.

„Naša snaga leži u Evropskoj uniji. Kada EU predstavlja jedinstven front, ona govori u ime više od 400 miliona ljudi. U svetu od 8 milijardi, koji će uskoro biti 10 milijardi ljudi, to je prava prednost“, naglasio je Šolc.

Kancelar je takođe apelovao na zajednički rad svih građana Nemačke, ističući da je svako od njih važan za zemlju. Uporedio je trenutak sa prošlogodišnjim zabrinutostima o prekidu isporuka gasa, gde su rezultati bili pozitivni, sa nadom da će i budućnost doneti uspehe.

„Sugrađani, naša snaga je i u spoznaji da je svako od nas potreban našoj zemlji – vrhunski istraživač kao negovatelj, policajac kao dostavljač, penzioner kao i mladi pripravnik“, istakao je Šolc. „Ako nam to uđe u glavu, ako se ponašamo jedni prema drugima u tom duhu poštovanja, onda ne treba da se plašimo budućnosti.“

Kancelar je zaključio govor sa verom u pozitivnu godinu pred nama, naglašavajući potrebu za optimizmom i zajedničkim radom kako bi se suočili s izazovima i izgradili prosperitetnu budućnost za Nemačku.