Rusija: Ukrajina ugrožava sopstvene civile

Rusija: Ukrajina ugrožava sopstvene civile

Ukrajina koja raspoređuje sisteme protivvazdušne odbrane koje je obezbedio Zapad u stambenim oblastima dovodi do civilnih žrtava kada ne rade i pogađaju nevine, rekao je u petak Savetu bezbednosti stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija.

Zvaničnici u Kijevu optužili su Moskvu da je ubila 30 civila i ranila još najmanje 160 tokom 18-časovnog baraža bespilotnih letelica i projektila širom zemlje, ranije tokom dana.

„Postoji samo jedno rešenje – Rusija mora biti lišena mogućnosti da proizvodi oružje, da finansira svoju vojnu agresiju i da preti svetu“, rekao je ukrajinski izaslanik Sergej Kislica. On je dalje optužio Rusiju za „raketni terorizam“ protiv civila.

Kislicu je podržao britanski predstavnik, koji je rekao da bi broj poginulih bio veći da nije bilo rada ukrajinske PVO.

„Teško je zamisliti veći cinizam“, rekao je Nebenzia u odgovoru. „Da nije bilo rada ukrajinske protivvazdušne odbrane, ne bi bilo civilnih žrtava.

Ruski izaslanik je rekao da postoji mnogo video snimaka dostupnih na internetu koji pokazuju „kako ruske rakete i bespilotne letelice pogađaju vojna mesta i skladišta, izazivajući karakterističnu detonaciju, dok ukrajinske protivracijske rakete propuštaju svoje ciljeve ili skreću sa kursa i padaju na stambene zgrade i [druge] civilne lokacije.”

Nebenzia je dalje tvrdio da fragmenti projektila nanose štetu u civilnim područjima „samo zato što su tamo postavljeni [ukrajinski] sistemi protivvazdušne odbrane“.

Tokom sastanka, koji je prenošen uživo, Nebenzia je podigao list papira sa KR kodom koji povezuje video snimak za koji je rekao da je dokaz njegovih tvrdnji.

Ukrajina je opisala vazdušne napade u petak kao najveće od eskalacije sukoba u februaru 2022, sa štetom prijavljenim u Kijevu, kao i u regionima Harkova, Lavova, Sumija i Odese, između ostalih. Ukrajinska vojska je tvrdila da je oborila većinu pristiglih projektila i dronova.

Rusko Ministarstvo odbrane je priznalo udare, opisujući njihove predviđene ciljeve kao „lokacije odbrambene industrije, vojnu aerodromsku infrastrukturu i skladišta za skladištenje artiljerijske municije, pomorskih dronova, oružja i goriva za vojna vozila“, kao i položaje ukrajinskih trupa.