Ministarstvo spoljnih poslova Poljske traži od Rusije objašnjenje incidenta sa ruskom raketom

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske traži od Rusije objašnjenje incidenta sa ruskom raketom

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske u petak uveče uručilo je šefu ruske ambasade notu u kojoj se traži objašnjenje o povredi poljskog vazdušnog prostora ruskom raketom.

Ovo je saopštila pres-služba poljskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Europeaniska Pravda.

Prema izveštaju, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski pozvao je Andrija Ordaša, otpravnika poslova Rusije u Varšavi.

Ordašu je uručena nota u kojoj Ministarstvo spoljnih poslova Poljske „zahteva objašnjenje u vezi sa incidentom sa narušavanjem vazdušnog prostora Republike Poljske krstarećim projektilom i momentalnim prekidom takvih aktivnosti“.

Generalštab vojske Poljske ranije je saopštio da je ruska raketa u petak, 29. decembra, narušila vazdušni prostor Poljske. Poljska vojska je saznala da je projektil odleteo 40 kilometara duboko u Poljsku i tri minuta kasnije se vratio u Ukrajinu.

Polsat njuz je, pozivajući se na izvore, ranije javio da je najverovatnije u pitanju ruska krstareća raketa Kh-22 ili Kh-101, koja je potom odletela nazad u Ukrajinu i oborila je protivvazdušna odbrana.

Incident se dogodio u pozadini masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu. U noći 29. decembra Rusija je izvršila masovni napad na Ukrajinu. Na udaru su se našli Kijev, Harkov, Dnjepar, Odesa, Lavov, Zaporožje i drugi gradovi. Ima mrtvih i ranjenih.