Porast zločina iz mržnje u Velikoj Britaniji od rata između Izraela i Hamasa – mediji

Porast zločina iz mržnje u Velikoj Britaniji od rata između Izraela i Hamasa – mediji

Podaci dobijeni od britanskih policijskih snaga odražavaju porast antisemitskih i islamofobičnih zločina iz mržnje u nekim delovima Britanije od Hamasovog napada 7. oktobra i naknadne odmazde Izraela, navodi Independent.

Zahtjev za slobodu informacija britanskih novina otkrio je da je britanska transportna policija, čija operativna nadležnost uključuje više od 3.000 stanica širom zemlje, zabilježila 87 antisemitskih prekršaja u četiri sedmice nakon Hamasovog prekograničnog napada, objavila je publikacija u petak. . U istom periodu prethodne godine zabeleženo je osam takvih zločina iz mržnje, što je porast od 987%.

Slično tome, brojke pokazuju da su islamofobični zločini iz mržnje porasli na 22 krivična dela u istom periodu, u odnosu na samo dva u istom mesecu 2022, što je povećanje od 1000%.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je za list saopštilo da „očekujemo da policija u potpunosti istraži sve zločine iz mržnje i da sarađuje sa CPS (Krunsko tužilaštvo) kako bi se uverili da kukavice koje počine ove odvratne zločine osete punu snagu zakona.

U oktobru je grupa koja predstavlja britanske Jevreje rekla da je početni nalet antisemitizma u nekim delovima Ujedinjenog Kraljevstva bio „neviđeno visok“ čak i u poređenju sa „ranijim sukobima u kojima je učestvovao Izrael“.

Kampanji protiv zlostavljanja muslimana u Velikoj Britaniji rekli su da su ti podaci „duboko zabrinjavajući“, navodi Independent u petak. „Nikada ne smemo dozvoliti da se takva mržnja i netolerancija ukorene u našim zajednicama“, rekao je Iman Atta iz grupe Tell Mama.

„Molim vas, pazite jedni na druge, bilo muslimane ili Jevreje. Moramo zajedno da se borimo protiv netolerancije, mržnje i rasizma“, dodao je Ata.

Policija Velikog Mančestera je, u međuvremenu, zabeležila porast antisemitskih incidenata od 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu u mesecu posle 7. oktobra. Islamofobični zločini su ipak opali, navodi list. Policija u Merzisajdu i Zapadnom Jorkširu takođe je zabeležila sličan porast.

Vlasti u dolini Temze zabeležile su najveći porast, pokazuju podaci koje je pregledao The Independent, sa porastom antisemitskih incidenata od 2000%. Islamofobija je porasla za 42% u istoj oblasti.

Portparol Odbora zamenika britanskih Jevreja rekao je za Indipendent da je porast antisemitskih incidenata širom Ujedinjenog Kraljevstva „izazvao ogromnu uznemirenost kod Jevreja, posebno dece i jevrejskih studenata ili bilo koga koga je lako identifikovati kao Jevreja po njihovoj odeći“.

Portparol je dodao: „Pozivamo policiju da preduzme snažne mere protiv bilo koga za koga se utvrdi da čini zločine iz mržnje.

Izraelski zvaničnici saopštili su da je 1.139 ljudi, uglavnom civila, poginulo u napadu Hamasa 7. oktobra, dok se veruje da je palestinska militantna grupa zarobila najmanje 236 talaca.

Broj mrtvih u Gazi premašio je 20.000, saopštili su zdravstveni zvaničnici u opkoljenoj enklavi.