Posle udara na ruski ratni brod u Feodosiji, Rusija neće moći da koristi luke na Krimu

Posle udara na ruski ratni brod u Feodosiji, Rusija neće moći da koristi luke na Krimu

Za Ukrajinu je jedno od najvećih dostignuća ove godine bilo izmeštanje ruske flote na istočni deo Crnog i Azovskog mora, izjavio je šef obaveštajne agencije Estonskih odbrambenih snaga Ants Kiviselg.

Kiviselg je napomenuo da poslednjih nedelja nije bilo značajnijih promena na ratištu.

„Rusija je nastavila da vrši pritisak na ukrajinsku stranu, a možda je najvidljiviji događaj na kopnu bilo zauzimanje grada Marinka, Donjecka oblast, krajem prošle nedelje, odakle su Ukrajinci povukli svoje jedinice. U ostalom, nije bilo većih promena na liniji fronta“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, VS su u noći 26. decembra napale ruski brod „Novočerkask” u luci privremeno okupirane Feodosije, na kome je verovatno bilo municije i dronova. Kiviselg je podsetio da je ukrajinska vojska ranije izvela uspešne napade na Krimu.

„Jasno je da takav napad zahteva veoma dobro planiranje, razumevanje gde se nalazi protivvazdušna odbrana Ruske Federacije“, dodao je on. „To zahteva dobar prethodni rad i podudarnost nekoliko situacija.

Šef obaveštajne službe je rekao da će napad na „Novočerkask” naterati rusku vojsku da udalji svoje pomorske brodove sa Krima.

„Takođe, ne mogu da iskoriste svoje luke na Krimu, koje su po svom prihvatnom kapacitetu pogodne i efikasne luke i rade brzo. Ali sada jedinice treba da se presele dalje, na primer u luku Novorosija, u okviru Sama Ruska Federacija, a ne okupirane teritorije“, nastavio je Kiviselg.

Kako je saopšteno, u noći 26. decembra ukrajinski udar je digao u vazduh veliki desantni brod Novočerkask u okupiranoj Feodosiji.