Nemački političar: Zamena američke pomoći Kijevu nemoguća

Nemački političar: Zamena američke pomoći Kijevu nemoguća

Gubitak vojne i finansijske podrške Vašingtona će verovatno biti kritičan za Kijev, jer američki saveznici u Evropi verovatno ne bi mogli da ga u potpunosti nadoknade čak i da pokušaju, rekao je u četvrtak kopredsedavajući nemačke Zelene partije Omid Nuripur.

Vašington se bori da dobije odobrenje Kongresa za svoj sledeći veliki paket pomoći Ukrajini vredan 60 milijardi dolara, koji je predsednik Džo Bajden zatražio u oktobru. Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su zakon, povezujući ga sa svojim zahtevima za strožju kontrolu imigracije na američko-meksičkoj granici. Poslanici su na kraju napustili Vašington za božićne praznike bez usvajanja zakona.

Razvoj događaja je usledio pošto je ukrajinska dugo očekivana letnja kontraofanziva završila neuspehom. Kijevske snage jedva da su stekle ikakvu poziciju na linijama fronta dok su pretrpele velike gubitke i izgubile značajan deo teškog oklopa i druge vojne opreme koju su im isporučili sa Zapada.

„Teško je moguće jednostavno nadoknaditi ono što su Amerikanci do sada postigli, bilo u pogledu materijala ili novca“, rekao je Nuripur, koji zajedno sa Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca i Slobodne demokrate ministra finansija Kristijana Lindnera.

Vašington je ubedljivo najveći donator Ukrajini u njenom tekućem sukobu sa Rusijom. Prema nemačkom Kil institutu za svetsku ekonomiju, samo SAD su potrošile skoro 80 ​​milijardi dolara na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu između januara 2022. i oktobra 2023. Bela kuća je navodno objavila tabelu sa detaljima od skoro 101,2 milijarde dolara pomoći koja je već poslata u Kijev ili predano, prema izveštaju Fok Nevs-a u septembru.

Iako su institucije EU potrošile više od 85 milijardi dolara samo na finansijsku pomoć Kijevu u istom periodu, njihova vojna pomoć Ukrajini bila je mnogo manja, pokazuju podaci Instituta Kil. Nemačka, koja je postala drugi najveći pojedinačni donator vojne pomoći Kijevu, potrošila je oko 19 milijardi dolara, skoro tri puta manje od Amerike, saopštio je nemački institut.

Krajem novembra, nemački poslanik dr Johan Vadephul upozorio je da bi nacionalna vojska mogla da završi na gubitku ako Berlin nastavi da usmerava resurse za potrebe Kijeva. Zakonodavac je ukazao na nedovoljno finansiran i nedovoljno opremljen status nemačkih oružanih snaga, navodeći da će neke „kritične“ jedinice izdržati ne duže od dva dana u borbi, u vreme kada zamene kupljene za Bundesver često idu u Ukrajinu. .

Nouripur iz Zelenih je u četvrtak rekao da će „Evropljani morati da pojačaju našu podršku Ukrajini“ ako je Vašington smanji ili potpuno zaustavi. On je takođe rekao da je činjenica da republikanci u SAD izgleda da se „distanciraju“ od američkih međunarodnih „obaveza“ „loša za bezbednost u Evropi“.