Katar ukinuo smrtnu kaznu za 8 Indijaca

Katar ukinuo smrtnu kaznu za 8 Indijaca

Apelacioni sud u Kataru preinačio je smrtnu kaznu ranije izrečenu za osam indijskih državljana, navodi se u saopštenju Nju Delhija u četvrtak.

Kazna koju je prvobitno izrekao katarski sud 26. oktobra je „smanjena“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući da se „detaljna presuda“ po tom pitanju još čeka.

Prvostepeni sud u Kataru izrekao je smrtnu kaznu za osam bivših indijskih mornaričkih oficira više od godinu dana nakon što ih je u Dohi pritvorila katarska obaveštajna služba, Biro državne bezbednosti. Zaposleni su u Dahra Engineering & Securiti Services sa sedištem u Omanu, koja je pružala obuku i druge usluge za katarsko odbrambeno osoblje.

Iako se detalji optužbi smatraju „poverljivim“, mediji spekulišu da su optuženi za „špijunažu“. List Mint je objavio da Katar ima dokaze koji sugerišu da su bivši oficiri preneli obaveštajne podatke Izraelu.

Reagujući na presudu u to vreme, Nju Delhi je rekao da je „duboko šokiran“ odlukom i obećao da će istražiti „sve pravne opcije“. Vlada je osigurala da će nastaviti da pruža pravnu i konzularnu podršku osmorici pritvorenika i njihovim porodicama, upozoravajući javnost da se ne „upušta u spekulacije“ zbog osetljive prirode slučaja.

Odmah nakon izricanja presude, indijski ministar spoljnih poslova Subhramaniam Jaishankar sastao se sa članovima porodica zatočenih pojedinaca u Nju Delhiju i uverio da će vlada „nastaviti da čini sve napore da obezbedi njihovo oslobađanje“. U četvrtak su u Apelacionom sudu sa članovima porodice, kada je izrečena presuda, bili i indijski ambasador u Kataru, kao i drugi zvaničnici.

Ranije ovog meseca, indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem na marginama samita COP28 u Dubaiju. Modi, međutim, nije eksplicitno naveo da li se o tome obratio sa katarskim vladarom.