NBS: Inflacija opala, dinar stabilan, bruto devizne rezerve na rekordnom nivou

NBS: Inflacija opala, dinar stabilan, bruto devizne rezerve na rekordnom nivou

Uspostavljena je održiva opadajuća putanja inflacije i ona će se krajem godine naći na dvostruko nižem nivou nego na kraju prošle, saopštila je Narodna banka Srbije. Održana je relativna stabilnost dinara prema evru, a bruto devizne rezerve iznose 24,5 milijardi evra i najveće su do sada, ističe NBS ovogodišnje rezultate.

U ovoj godini je, za više od tone uvećano zlato u deviznim rezervama koje sada iznosi skoro 40 tona,  dinarska štednja je premašila protivvrednost od milijardu evra, dok će priliv od stranih direktnih investicija premašiti projektovani nivo i biti oko rekordnog koji je zabeležen lane, saopštava NBS.

Ističe se da je radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i zaštite korisnika finansijskih usluga usvojena mera kojom su privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite.

Za korisnike finansijskih usluga na osnovu supervizorskih aktivnosti NBS ostvaren je materijalni efekat od 3,1 milijardu dinara.

Ukazuje se da su uprkos nepovoljnom delovanju faktora iz međunarodnog okruženja rejting agencije zadržale kreditni rejting Srbije, uz stabilne izglede, pri čemu se rejting prema ocenama agencija „Standard & Poors i Fitch“ nalazi na korak od investicionog.