UK zadržava metrički sistem za prodaju nakon ogromne podrške

UK zadržava metrički sistem za prodaju nakon ogromne podrške

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je u sredu da je odustala od plana da počne da prodaje u imperijalnim merama nakon što je konsultacija otkrila 99 odsto podrške za zadržavanje metričkog sistema.

Ministri su razmatrali promenu zakona nakon odlaska Velike Britanije iz Evropske unije 2020. kako bi se trgovcima omogućilo da koriste tradicionalni britanski sistem vaganja – koji se meri u funtama i pintama – samo pored metričkog.

Ali su se odlučili protiv tog poteza nakon što je 98,7 odsto od 100.938 ispitanika na zvaničnoj konsultaciji reklo da su srećni da koriste metričke jedinice prilikom kupovine ili prodaje proizvoda.

„Vlada je analizirala sve primljene odgovore na konsultacije i razmotrila argumente za i protiv proširenja upotrebe imperijalnih jedinica u domaćim potrošačkim transakcijama“, navodi se u saopštenju odeljenja za poslovanje i trgovinu.

„Posle pažljivog razmatranja, vlada je odlučila protiv bilo kakvih zakonskih promena u ovom trenutku.

Ministarstvo je saopštilo da Velika Britanija ima „dugu i ponosnu istoriju“ korišćenja imperijalnih mera i da je njihova upotreba „usko povezana sa našom kulturom i jezikom“.

Udaljenosti u Britaniji se i dalje mere u miljama, dok se pivo i mleko takođe prodaju u pinti.

Odeljenje je takođe najavilo da će pravila biti izmenjena kako bi se omogućilo da se po prvi put u britanskim supermarketima, pabovima, klubovima i restoranima stavlja vino od 568 ml „pinte“.

Taj potez je, kako se navodi, „zahvaljujući novim slobodama izlaska iz Evropske unije“.

Veličina od 568 ml bi bila pored već dostupnih mera od 200 ml i 500 ml, kaže se.

Odeljenje je saopštilo da su reforme nastale zahvaljujući „novim slobodama za Bregzit“ dobijenim putem Zadržanog zakona EU (opoziv i reforma) iz 2023. godine.

„Naš izlazak iz EU se odnosio na trenutke poput ovog, u kojima možemo da iskoristimo nove prilike i pružimo pravi podsticaj našim velikim britanskim vinarijama i dalji rast ekonomije“, rekao je ministar za preduzeća, tržišta i mala preduzeća Kevin Holinrake.

Tokom kampanje za opšte izbore u Velikoj Britaniji 2019. godine, bivši britanski premijer Boris Džonson obećao je da će vratiti imperijalne jedinice u prodavnice.

Bivši lider Velike Britanije tvrdio je da je merenje u funtama i uncama „drevna sloboda“ i obećao „novu eru velikodušnosti i tolerancije“ prema tradicionalnim merenjima.

Sjedinjene Države, Mjanmar i Liberija su jedine druge zemlje koje svakodnevno koriste imperijalni sistem.