Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

Počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa

Na terenu preko puta Instituta „Torlak“ u Beogradu počinju pripremni radovi za izgradnju BIO4 kampusa, a za nekoliko meseci biće postavljen i kamen temeljac. Investicija je vredna 450 miliona evra, a uključuje zemljište, projektovanje, izgradnju i opremu. Očekuje se da prvi stanari uđu 2026. godine. Imaće više od 1.000 doktora nauka, 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.

Radnici i mašine su na terenu i očekuje se početak radova na izgradnji BIO4 kampusa koji će obuhvatiti rušenje postojećih objekata, kao i nivelaciju zemljišta.

Kada bude izgrađen, kampus će izmeću ostalog imati sedam fakulteta, devet instituta, startapove, smeštaj za studente i istraživače, vrtić, sportske objekte.

U kampusu će biti oko 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata. Više od 1.000 doktora nauka radiće u oko 300 laboratorija.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi da se sada ulazi u predpripremne i pripremne radove koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata na parceli budućeg BIO4 kampusa, nivelacija samog zemljišta.

Pošto će ceo kampus biti kaskadnog postavljen i zahteva vrlo intenzivne radove, pripremni radovi će, navodi ministarka, trajati sledećih pet meseci.

„Cilj i i ideja ove jedne platforme za saradnju privatnog sektora, države, obrazovanja i nauke jeste da razvijemo inovacije, da postanemo jedan od 10 do 20 vodećih centara ovog tipa na svetu“, istakla je Begovićeva.

Jedan od stanara biće i Institut za primenu nuklerane energije koji ima 100 zaposlenih – 55 istraživača.

„Da pređemo u Bio kampus odlučili smo jednoglasno, to je važno da kažemo, zato što smo bili svesni šta bio kampus nama može da ponudi. Jedna od prvih i osnovnih stvari za većinu institucija, bila je da reše infratrukturne probleme, u smislu prostora. Sa druge strane tu je dostupnost opreme, savremene opreme, naučno istraživačke opreme i pored toga možda najvažnije dostupni će nam biti centri znanja“, naglašava Marija Gnjatović, direktorka Instituta za primenu nuklearne energije.

Korist će imati građani, naučnici, država, poručuju stručnjaci.

„Ako pričamo o medicini, da se razvijaju različiti biološki lekovi i lekovi moderni, kako bi naši građani imali prvi pristup i po mnogo povoljnijim i za državu finansijskim okvirima i pre svega kako bi imali bolju zdravstvenu zaštitu. Pored toga, fokusirani smo na sigurniju i kvaliteniju hranu, na zaštitu životne sredine i na sve one primene koje biotehnologija pruža u današnje vreme“, ukazuje ministarka Begović.

Marija Gnjatović ističe da će naši istraživači imati podršku koja je jeko važna za plasman nauke na tržište.To su, kaže centri za transfer tehnologija, kao i za bavljenje preduzetništvom.

BIO4 kampus će se prostirati na oko 30 hektara, a useljenje je planirano tokom 2026. godine. Baviće se-biomedicinom, biotehnologijom, bioinformatikom, biodiverzitetom.