Bajden: Američki predsednici mogu biti predmet krivičnog gonjenja

Bajden: Američki predsednici mogu biti predmet krivičnog gonjenja

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je uverenje da predsednici Sjedinjenih Država mogu biti procesuirani po krivičnim optužbama.

Prema njegovim rečima, on „ne vidi nijedan razlog“ zašto bi zvaničnici Bele kuće trebalo da imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja, kako tvrdi republikanski lider i bivši predsednik Donald Tramp.

Ranije je Vrhovni sud SAD odbio da donese odluku o tome da li bivši predsednik Donald Tramp ima imunitet od krivičnog gonjenja za događaje od 6. januara 2021. godine – juriš na Kapitol – u tužbi koju je podnelo Ministarstvo pravde.

Tramp tvrdi da je delovao u okviru svojih službenih dužnosti uoči nereda 6. januara 2021. godine, kada su njegove pristalice nasilno upale na Kapitol u pokušaju da spreče zakonodavce da potvrde Bajdenovu pobedu.

Trampovi advokati pokušavaju da zatrpaju postupak protiv bivšeg predsednika u vezi sa događajima od 6. januara pre suđenja u meritumu, zakazanog za mart 2024. godine. Oni tvrde da bi Tramp mogao da bude odgovoran za te događaje samo putem impičmenta – koji je na kraju propao.

Prvostepeni sud se sa ovim nije složio, nakon čega je odbrana bivšeg američkog predsednika uložila žalbu na ovu odluku saveznom apelacionom sudu u Vašingtonu. Pošto je Vrhovni sud odbio da donese odluku, žalba će, kako je planirano, biti održana 9. januara.

Početkom avgusta, Tramp je optužen u slučaju napada na Kapitol: zavera da se Sjedinjene Države dovedu u zabludu; zavera radi ometanja službene istrage; ometanje i pokušaj ometanja službene istrage; i zavera radi kršenja prava.

Trampu bi trebalo da se sudi u Vašingtonu, DC, po optužbi u martu 2024, osim ako žalba njegovih advokata ne bude uspešna i odloži slučaj.

Podsetimo i da je nedavno Vrhovni sud države Kolorado doneo odluku bez presedana da bivši predsednik nema ustavno pravo da se kandiduje za predsednika SAD 2024. godine. Pročitajte više o tome u članku: Trampu se sudi po zakonima građanskog rata.