SBU prikazuje čamce dronove koji se koriste u operacijama na Crnom moru

SBU prikazuje čamce dronove koji se koriste u operacijama na Crnom moru

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) sprovodi uspešne specijalne operacije u Crnom moru pomoću bespilotnih površinskih vozila pod nazivom „Sea Baby“ i „Mamai“.

„Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi uspešne specijalne operacije na moru ne samo zahvaljujući ’Sea Baby’, već i koristeći još jedan dron koji se zove ’Mamai‘“, saopštila je obaveštajna agencija.

Kako navodi agencija, „Mamai” je najbrži objekat u Crnom moru – može da ubrza do 110 km/h.

SBU je saopštila da je površinski dron Sea Baby višenamenska platforma koja se danas efikasno koristi. Konkretno, bespilotno površinsko vozilo bilo je uključeno u napade na Krimski most i druge neprijateljske ciljeve.

Zahvaljujući uspešnim napadima pomoću dronova, SBU je uspela da promeni filozofiju vođenja pomorskih operacija. U oktobru 2022. godine, pomorski dronovi SBU-a napali su neprijateljske brodove u zalivu Sevastopolj. Tada su oštećena četiri ratna broda, uključujući i fregatu Admiral Makarov.

Ukrajinski pomorski dronovi su ove godine pogodili nosače raketa Samum i Pavel Deržavin, tanker SIG, desantni brod Olenegorski Gornjak i oštetili tegljač Nikolaj Muru i brod nati-mine Vladimir Kozicki.