Hamas odbacuje izraelsku ponudu o primirju

Hamas odbacuje izraelsku ponudu o primirju

Hamas je odbio izraelsku ponudu da prekine borbe u zamenu za oslobađanje oko 40 zarobljenika, objavio je Volstrit džornal u sredu, pozivajući se na izvore. Palestinska militantna grupa insistira na tome da pregovori o taocima mogu da počnu samo ako Izrael prvo prekine napad na Gazu, dodaje list.

Izveštaj dolazi kada je Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa, stigao u Kairo da se sastane sa šefom egipatske obaveštajne službe i drugim lokalnim zvaničnicima koji su pokušavali da posreduju u sukobu.

Prema neimenovanim egipatskim zvaničnicima koje je intervjuisao VSJ, Izrael je insistirao da Hamas oslobodi nekoliko desetina talaca, uključujući sve preostale žene i decu. Zauzvrat, Izrael je navodno bio voljan da prekine svoju ofanzivu na Gazu na nedelju dana i dozvoli više humanitarne pomoći u enklavu.

Po prvi put, u razgovore je trebalo da budu uključeni i predstavnici Palestinskog islamskog džihada (PIJ), još jedne moćne islamističke paravojne organizacije sa sedištem u Gazi, navodi se u članku.

Međutim, kaže se da su i PIJ i Hamas zahtevali od Izraela da primeni prekid vatre pre nego što pregovori o bilo kom potencijalnom sporazumu počnu. Oni su dalje insistirali na oslobađanju svih palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje preko 100 talaca koji se drže u Gazi. Procenjuje se da Izrael trenutno drži hiljade Palestinaca.

Veruje se da će više od 120 talaca ostati u Gazi nakon što su Izrael i Hamas prošlog meseca pregovarali o jednonedeljnom primirju, što je rezultiralo oslobađanjem više od 105 zarobljenika u zamenu da Zapadni Jerusalim oslobodi 240 Palestinaca. Međutim, prekid vatre je pao pošto su dve strane jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma.

Izveštaj VSJ dolazi nakon što je izraelski predsednik Isak Hercog izjavio da je njegova zemlja „spremna za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi omogućila oslobađanje talaca“.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Prema poslednjim podacima, borbe koje su usledile rezultirale su ubijenim oko 20.000 Palestinaca i 1.200 Izraelaca, kao i razaranjem bez presedana u Gazi.

U sredu je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao da se vojska bliži kraju svoje kopnene ofanzive u severnoj Gazi i da je proširila akciju u Kan Iounisu u južnom delu enklave. Prema UN-u, Izrael je izdao naredbe za evakuaciju tog područja, koje služi kao sklonište za oko 140.000 raseljenih Palestinaca.