Airbnb kažnjen zbog obmanjivanja hiljada kupaca

Airbnb kažnjen zbog obmanjivanja hiljada kupaca

Australijski sud je kaznio dobavljača onlajn smeštaja Airbnb sa 15 miliona AU$ (10 miliona US$) i naložio mu da plati još 15 miliona AU$ kao kompenzaciju zato što nije jasno stavio do znanja da neke rezervacije nisu bile u australijskim dolarima, što je dovelo do toga da hiljade kupaca plaćaju više cene godinama.

U presudi saveznog suda u sredu, sudija Shaun McElvaine je izjavio da Airbnb nije jasno otkrio da su cene u američkim dolarima, osim na dnu prve tri veb stranice rezervacije, a zatim još uočljivije na četvrtoj stranici kada korisnik potvrdio rezervaciju.

Prema McElvaine-u, Airbnb je verovatno imao koristi od kupaca pod pretpostavkom da je cena u australijskim dolarima jer bi to učinio da smeštaj izgleda jeftinije od onog kod rivala, s obzirom na kurs.

U to vreme, australijski dolar je vredeo oko 72 američka centa, što znači da bi kupci koji su mislili da plaćaju 500 AU$ za rezervaciju platili skoro 700 AU$, pre bilo kakvih naknada za konverziju valuta.

Presuda dolazi nakon što je australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) izvela kompaniju pred Federalni sud u junu prošle godine. Kao rezultat toga, utvrđeno je da je Airbnb dao lažne ili obmanjujuće tvrdnje za oko 70.000 klijenata između januara 2018. i avgusta 2021.

Airbnb je priznao da je prekršio australijski zakon o potrošačima kroz ovu praksu na početku slučaja. Međutim, kompanija je kasnije okrivila softversku grešku koja nije uspela da klijente u Australiji podesi na lokalnu valutu. Prema sudu, odbor Airbnb-a bio je upoznat sa kupcima koji su se žalili na problem još 2018.

Sada se očekuje da će pogođeni klijenti dobiti oko 156 USD svaki, u zavisnosti od troškova njihove rezervacije, kursa i bilo kakvih dodatnih troškova.