Australija će poslati vojno osoblje da pomogne u zaštiti brodova na Crvenom moru, ali ne i ratni brod

Australija će poslati vojno osoblje da pomogne u zaštiti brodova na Crvenom moru, ali ne i ratni brod

Australija će poslati 11 vojnog osoblja da podrži misiju koju predvode SAD za zaštitu transporta tereta u Crvenom moru, ali neće poslati ratni brod ili avion, rekao je ministar odbrane u četvrtak.

Ministar odbrane Ričard Marles rekao je da australska vojska treba da ostane fokusirana na pacifički region.

Sjedinjene Države su ove nedelje objavile da nekoliko nacija stvara snage za zaštitu komercijalnog brodarstva od napada bespilotnih letelica i balističkih projektila ispaljenih iz područja Jemena pod kontrolom Hutija.

Marles je rekao da će 11 vojnih lica biti poslato u januaru u štab operacije Prosperiti Guardian u Bahreinu, gde je pet Australijanaca već postavljeno.

„Nećemo slati ni brod ni avion“, rekao je on za televiziju Skaj njuz. „Ipak, mi ćemo skoro utrostručiti naš doprinos kombinovanim pomorskim snagama.

„Moramo da budemo jasni oko našeg strateškog fokusa, a naš strateški fokus je naš region: severoistočni Indijski okean, Južno kinesko more, Istočno kinesko more, Pacifik“, dodao je Marles.

SAD i njihovi saveznici zabrinuti su zbog sve veće asertivnosti Kine u regionu.

Australija je jedan od najbližih vojnih saveznika Sjedinjenih Država. Kongres SAD je prošle nedelje usvojio zakon kojim se dozvoljava prodaja nuklearnih podmornica klase Virdžinija Australiji u okviru bezbednosnog pakta koji uključuje Britaniju.

Marles je odbacio kritike opozicionih poslanika da je neuspeh u slanju ratnog broda, kao što su Sjedinjene Države zahtevale, učinio Australiju manje pouzdanim partnerom i saveznikom.

„To je očigledno smešno“, rekao je Marles.

Sjedinjene Države su svesne razmera australijskih odbrambenih snaga i potrebe da zadrže fokus na azijsko-pacifičkom regionu, rekao je on.

„Očigledno je reći da uzeti veliku imovinu i staviti je na Bliski istok znači oduzeti veliku imovinu od onoga što radimo u neposrednom regionu“, rekao je Marles.

Portparol opozicione odbrane Endru Hejsti pozvao je Australiju da pošalje ratni brod.

„U našem je nacionalnom interesu da doprinesemo. Ako želimo da nam drugi pomognu u trenutku potrebe, moramo da se pojačamo i uzvratimo odmah“, rekao je Hejsti.

U napadima je oštećeno nekoliko teretnih brodova u Crvenom moru. Više brodskih kompanija naredilo je da njihovi brodovi ne ulaze u moreuz Bab el-Mandeb dok se bezbednost ne poboljša.