Kim Džong Un: Neprijatelji moraju da se plaše – severnokorejski lider

Kim Džong Un: Neprijatelji moraju da se plaše – severnokorejski lider

Severnokorejski lider Kim Džong Un pohvalio je vojsku zemlje za uspešno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete dugog dometa (ICBM) koja je potencijalno sposobna da pogodi bilo koju metu u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država.

Pjongjang je u ponedeljak testirao svoj ICBM na čvrsto gorivo Hvasong-18, koji prema analitičarima ima operativni domet do 15.000 km i, za razliku od raketa na tečno gorivo, obično je potrebno manje vremena da se pripremi za lansiranje, što znači da protivnici imaju manje vremena za njihovo otkrivanje.

Severnokorejski lider je u sredu proslavio ovo dostignuće, navodeći da se suverenitet i regionalni mir zemlje mogu garantovati samo demonstriranjem „stvarne sposobnosti za preventivni napad na neprijatelja bilo gde… izazivajući strah kod svakog neprijatelja“.

Raketni test je bio „jasno objašnjenje ofanzivnog načina suprotstavljanja i evolucije nuklearne strategije i doktrine DNRK da ne okleva čak ni nuklearni napad kada ga neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem“, rekao je Kim Džong Un, prenosi Rojters. Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Prema rečima Kim Džong Una, uspeh Pjongjanga je „veoma šokirao američke imperijaliste i njihove vrhunske marionete, rušioce mira i stabilnosti, koji su činili samodestruktivna dela tokom cele godine, opsednuti neizlečivom histerijom konfrontacije“.

Kao odgovor na lansiranje, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan izveli su sopstvenu demonstraciju sile u regionu, koja je uključivala američki strateški bombarder B-1B, kako bi „demonstrirali snažnu odlučnost za zajednički odgovor“.

Nakon kratkog detanta tokom drugog dela mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Severna Koreja je pojačala svoj program testiranja raketa nakon inauguracije Džoa Bajdena i izvela je više od 100 lansiranja od početka 2022. Napetosti su se dodatno rasplamsale na Korejsko poluostrvo nakon uspešnog lansiranja špijunskog satelita od strane Pjongjanga prošlog meseca.

U međuvremenu, SAD su povećale obim i učestalost svojih vojnih vežbi sa Južnom Korejom. Prošle nedelje, Vašington i Seul su se složili da ratuju sa upotrebom nuklearnog oružja u vežbama koje se očekuju sledećeg leta. Dolazak američke podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedelju – koji dolazi usred proširenih vojnih vežbi i saradnje između saveznika – Sever je takođe shvatio kao „pregled nuklearnog rata“.