Partizan pobedom nad Zvezdom do naslova prvaka jesenjeg dela šampionata

Partizan pobedom nad Zvezdom do naslova prvaka jesenjeg dela šampionata

Fudbaleri Partizana savladali su Crvenu zvezdu 2:1 u meču zaostalog devetog kola Superlige Srbije. Crno-beli su zahvaljujući trijumfu u 171. večitom derbiju dospeli do prvog mesta u domaćem šampionatu.

Partizan je zauzeo prvo mesto na kraju jesenjeg dela Superlige Srbije nakon trijumfa nad Crvenom zvezdom 2:1 u 171. večitom derbiju.

Odlična fudbalska predstava u Humskoj krunisana je golovima Bibarsa Natha, Mateusa Saldanje i Aleksandra Kataija.

Crvena zvezda je ofanzivno započela duel, ali je Partizan disciplinovano branio svoj gol, da bi oko 15. minuta crno-beli preuzeli inicijativu koja je završena polušansama.

Bilo je sporadični akcija večitih rivala, ali nije bilo golova u ranoj fazi meča.

Prvi pogodak postigao je Bibars Natho u 41. minutu nakon uspešno realizovanog penala, prethodno je udarac sa „bele tačke“ skrivio Milan Rodić startom nad Aranđelom Stojkovićem.

Do kraja prvog dela igre, fudbaleri Partizana su sačuvali prednost i uspeli su da zaustave napade gostiju pre pauze.

Zvezda je i drugi deo meča započela ofanzivno, a crno-beli su vrebali priliku iz tranzicione igre, odnosno kontranapada.

Sve akcije crveno-belih bile su osujećene u ranoj fazi, igrači Zvezde su delovali nezainteresovano i umorno, a tim trenucima Mateus Saldanja je uz pomoć Gajasa Zahida iskoristio akciju i krunisao je golom u 66. minutu. 

Pre ovog pogotka, trener Zvezde Barak Bahar je napravio nesvakidašnju promenu, jer je iz igre izveo Kostu Nedeljkovića, desnog beka, a umesto njega na teren je uveo Šerifa Endiaja. Baš na desnoj strani kod svog šesnaesterca stvoren je manjak i Zvezda je primila drugi gol.

Pet minuta posle drugog primljenog pogotka, crveno-beli su uzvratili pogotkom Aleksandra Kataija koji je iskorstio sjajnu loptu Osmana Bukarija, a pre toga je reprezentativac iz Gane predriblao Nikolu Antića.

Zvezda je do kraja meča bila daleko ofanzivnija i angažovanija kada je reč o postizanju pogotka, ali je izostao visok nivo koncentracije u redovima gostiju prilikom egzekucije.

Mora se napomenuti i to da je VAR dva puta opravdano poništio pogotke Jovana Mijatovića zbog ofsajda, u 26. i 85. minutu.

Nakon izlaska Natha u 69. minutu, igra Partizana je u potpunosti bila svedena na individualna rešenja i loše odluke. Bilo je nekoliko prilika, ali su dodavanja bila izrazito loša.

Može se reći da je Partizan savladao Zvezdu isključivo zbog bolje pripreme i skautinga, ali i ispunjavanja dogovorenog iz svlačionice. Igrači su bili agresivniji i direktniji u igri s loptom, dok je svaka zamisao fudbalera crveno-belih završena pogubnim odlukama.

Partizan je ovom pobedom prekinuo niz od devet derbija bez trijumfa u kojima je Zvezda bila bolja tri puta, uz šest remija. Crveno-beli su nastavili post u Humskoj, gde su poslednji put slavili 2016. godine.