Više od 2.000 rudara ostaće pod zemljom drugi dan zbog protesta u Južnoj Africi

Više od 2.000 rudara ostaće pod zemljom drugi dan zbog protesta u Južnoj Africi

Više od 2.000 radnika, zaposlenih u rudniku platine Bafokeng Rasimone, vlasništvu kompanije Implats, ostaće pod zemljom drugi dan zaredom u znak protesta zbog plata i beneficija. Rudarski sindikat tvrdi da su zahtevi opravdani, dok kompanija tvrdi da je protest nezakonit. Implats je jedan od najvećih svetskih rudara platine, a rudnik se nalazi u blizini grada Rustenburga, u severozapadnoj provinciji Južne Afrike.

Nacionalna unija rudara otišla je u podzemlje kako bi se sastala sa radnicima, ali je kompanija izjavila da protest ostaje nerešen. Nije bilo neposrednih detalja o tome koliko su radnici trenutno plaćeni. Ovakvi protesti nisu neuobičajeni u južnoafričkoj rudarskoj industriji, gde se radnici često suočavaju sa socijalnim i ekonomskim izazovima.

Protesti radnika u rudnicima, poput nedavnih slučajeva u rudnicima zlata, ukazuju na složenost problema u industriji i potrebu za rešavanjem pitanja kao što su plate, beneficije i radni uslovi. Rudarski sektor u Južnoj Africi je ključna industrija, a ovakvi događaji mogu imati značajan uticaj na ekonomiju zemlje.