Studija potkrepljuje dokaze da se teška gojaznost povećava kod male dece u SAD

Studija potkrepljuje dokaze da se teška gojaznost povećava kod male dece u SAD

Nova studija dodaje dokaze da teška gojaznost postaje sve češća kod male dece u SAD.

Postojala je neka nada da bi deca u državnom programu ishrane mogla da odustanu od trenda u stopama gojaznosti – ranija istraživanja su pokazala da su stope padale pre nešto decenije za tu decu. Ali ažuriranje objavljeno u ponedeljak u časopisu Pediatrics pokazuje da se stopa malo vratila do 2020.

Povećanje odražava druge nacionalne podatke, koji sugerišu da je oko 2,5% sve dece predškolskog uzrasta bilo teško gojazno tokom istog perioda.

„Išlo nam je dobro i sada vidimo ovaj uzlazni trend“, rekla je jedna od autora studije, Hajdi Blank iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. „Zaprepašćeni smo što vidimo ove nalaze.“

Studija je obuhvatila decu uzrasta od 2 do 4 godine upisanu u program Žene, odojčad i deca, koji pruža zdravu hranu i druge usluge deci predškolskog uzrasta u porodicama sa niskim primanjima. Deca su izmerena i izmerena.

Istraživači su otkrili da je 2,1% dece u programu bilo teško gojazno 2010. Šest godina kasnije, stopa je pala na 1,8%. Ali do 2020. iznosio je 2%. To znači oko 33.000 od više od 1,6 miliona dece u VIC programu.

Značajan porast je zabeležen u 20 država sa najvišom stopom u Kaliforniji od 2,8%. Takođe je došlo do značajnog porasta u nekim rasnim i etničkim grupama. Najveća stopa, oko 2,8%, bila je kod latinoameričke dece.

Stručnjaci kažu da je teška gojaznost u vrlo ranom dobu skoro nepovratna i da je snažno povezana sa hroničnim zdravstvenim problemima i ranom smrću.

Nije jasno zašto je došlo do povećanja, rekao je Blank.

Kada je VIC stopa gojaznosti opala, neki stručnjaci su to pripisali promenama politike iz 2009. koje su eliminisale sok iz paketa hrane za bebe, obezbedile manje zasićenih masti i pokušale da olakšaju kupovinu voća i povrća.

Paket se nije promenio. Ali „svakodnevne poteškoće sa kojima se suočavaju porodice koje žive u siromaštvu možda su teže danas nego pre 10 godina, a blago povećanje VIC paketa jednostavno nije bilo dovoljno“, rekla je dr Sara Armstrong, istraživač gojaznosti u detinjstvu sa Univerziteta Duke .

Istraživači su se suočili sa izazovima. Broj dece u VIC-u je opao u poslednjoj deceniji. A period istraživanja uključivao je 2020. godinu, godinu kada je pandemija COVID-19 pogodila, kada je manje roditelja dovodilo svoju decu kod lekara. To je smanjilo količinu potpunih dostupnih informacija.

Uprkos svojim ograničenjima, to je bila „veoma dobro obavljena studija“, rekla je Deanna Hoelscher, istraživač gojaznosti u detinjstvu na UTHealth Houston School of Public Health, „To vam daje nagoveštaj šta se dešava.“

Još nije poznato šta se dogodilo od 2020. Neke male studije sugerišu značajno povećanje gojaznosti u detinjstvu — posebno tokom pandemije, kada su deca držana kući iz škola, poremećene su rutine jela i odlaska na spavanje, a fizička aktivnost smanjena.

„Mislimo da će se pogoršati“, rekao je Helšer.