Litvanija, Švedska i Kanada će stvoriti grupu za podršku transportnoj industriji Ukrajine

Litvanija, Švedska i Kanada će stvoriti grupu za podršku transportnoj industriji Ukrajine

Litvanija, Švedska i Kanada nameravaju da stvore „Grupu zajedničkih interesa za Ukrajinu“ (CIG4U) u okviru Međunarodnog transportnog foruma za podršku oporavku ukrajinske transportne industrije i razvoju logističkih ruta.

To je na Fejsbuku objavio zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukturu Ukrajine Sergej Derkač.

Prema njegovim rečima, glavni pravci rada grupe biće koordinacija podrške materijalnim potrebama u vezi sa transportom i analitička podrška obnavljanju transportnih veza.

Zvaničnik je dodao da će prvi projekti biti usmereni na održivi razvoj drumskog i železničkog teretnog saobraćaja u Ukrajini.

„Zahvalni smo našim partnerima što su podržali Ukrajinu akcijama, što je sada izuzetno važno“, rekao je Derkač.

Ranije je saopšteno da poljski prevoznici počinju novu blokadu prilaznog puta kontrolnom punktu Dorogusk na granici sa Ukrajinom, a pridružiće im se i poljoprivrednici.

Okružni sud u Lublinu je 15. decembra dozvolio poljskim prevoznicima da obnove protest na kontrolnom punktu Dorogusk od 18. decembra, koji je blokirao šef komune.

Blokada poljskih prevoznika traje od 6. novembra, njen ključni zahtev je vraćanje sistema dozvola za ukrajinske prevoznike.

U međuvremenu, od 23. novembra, poljoprivrednici iz organizacije „Prevareno selo” protestuju u Mediki. Traže, između ostalog, subvencije za kukuruz.