U Turskoj su rekli šta očekuju od Švedske da uđe u NATO

U Turskoj su rekli šta očekuju od Švedske da uđe u NATO

Turske vlasti kažu da žele da Švedska ne samo sprovede zakonodavne promene, već i da ispuni svoje obaveze i konkretne praktične korake za pristupanje NATO-u.

„Što se Švedske tiče, zakonske promene same po sebi ne znače ništa. Važno nam je da ispunimo svoje obaveze preduzimajući konkretne i praktične korake“, rekao je zvaničnik.

Prema Guleru, Ankara nastavlja da bude aktivna i konstruktivna članica NATO-a. On je kao potvrdu ovoga istakao da je Turska ratifikovala pristupanje Finske Alijansi.

Ministar je podsetio na incidente vandalskog uništavanja primeraka Kurana od strane aktivista u Danskoj i Švedskoj i pozdravio činjenicu da je Kopenhagen doneo zakon koji zabranjuje „zloupotrebu“ svetih knjiga.

„Nadamo se da će bez odlaganja biti preduzeti slični i konkretni koraci u drugim zemljama u kojima se slična dela vrše i gde postoje različiti oblici i manifestacije terorizma“, dodao je Guler, očigledno nagovestivši da primer Danske treba da sledi i Švedska.

„Parlament će doneti konačnu odluku o članstvu (Švedske)“, rezimirao je zvaničnik.

Ranije je šef komiteta za spoljne poslove turskog parlamenta Fuat Oktaj priznao da bi ratifikacija pristupanja Švedske Severnoatlantskoj alijansi mogla da bude odložena i da se dogodi već 2024. godine.

Pre toga, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da očekuje korake američkog Kongresa da Turskoj proda borbene avione F-16 kako bi turski parlament odobrio nacrt zakona o ratifikaciji članstva Švedske u NATO.

Američki predsednik Džo Bajden podržava prodaju aviona F-16 Turskoj, ali još uvek postoji izvesno protivljenje toj odluci u Kongresu.

Erdogan je takođe tvrdio da Kanada i Sjedinjene Države traže da Ankara ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u pre nego što bi mogao da se nastavi izvoz dronova iz tih zemalja u Tursku.