Ukrajina bi mogla propasti protiv Rusije ako Sjedinjene Države ne pruže veću pomoć

Ukrajina bi mogla propasti protiv Rusije ako Sjedinjene Države ne pruže veću pomoć

Dok paket pomoći Ukrajini i dalje koči u Kongresu Sjedinjenih Država, Amerika i njeni saveznici procenjuju ono što opisuju kao potencijalno oslabljujući uticaj na odbranu Ukrajine i dugoročne izglede za gubljenje rata, piše CNN.

Prema pisanju publikacije, zapadne obaveštajne agencije trenutno izračunavaju koliko bi Ukrajina mogla da izdrži bez pomoći SAD i NATO-a. Jedan visoki američki vojni zvaničnik procijenio je mjesece, uz najgori scenario značajnog nazadovanja ili čak poraza do ljeta 2024.

„Nema garancije za uspeh sa nama, ali oni će sigurno propasti bez nas“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Najneposrednija zabrinutost je uticaj na tekuću kontraofanzivu Ukrajine na istoku i jugu, gde su se ukrajinske snage borile da ostvare značajan napredak čak i kada je podrška SAD još uvek dolazila.

„Ako posmatramo zauzimanje i zadržavanje dalje teritorije, teško je videti kako bi to moglo da uspe bez stalne podrške SAD“, primetio je jedan evropski diplomata.

Pored toga, zapadni zvaničnici strahuju da će gubitak ili dalje odlaganje američke podrške uticati na pomoć njenih saveznika.

Bez dodatne pomoći SAD, zapadni zvaničnici procenjuju da bi Ukrajini prvo ponestalo raketa dugog dometa, zatim raketa protivvazdušne odbrane, a kasnije artiljerijske municije i projektila kratkog dometa, poput protivtenkovskih raketa „Džavelin“ sa ramena i protivvazdušnih raketa Stinger.

Ukrajinske snage već racionišu municiju, rekli su američki i ukrajinski zvaničnici za Si-En-En, dok ruske snage uzvrate paljbom u odnosu pet do sedam puta većem nego što to mogu ukrajinske snage.

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik rekao je za CNN da ukrajinski komandanti veruju da je uticaj na njihovu vatrenu moć doveo do dodatnih ukrajinskih žrtava.