Moldavija će se pridružiti međunarodnom registru šteta izazvanih agresijom Ruske Federacije

Moldavija će se pridružiti međunarodnom registru šteta izazvanih agresijom Ruske Federacije

Parlament Moldavije usvojio je u petak u prvom čitanju Nacrt zakona o pristupanju proširenom delimičnom sporazumu o stvaranju međunarodnog registra šteta prouzrokovanih agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je saopštila pres služba moldavskog parlamenta.

Za nacrt zakona o upisu Moldavije u Registar šteta agresije Ruske Federacije glasalo je 56 poslanika.

Kako se navodi u informativnoj belešci uz nacrt zakona, pristupanje Moldavije sporazumu „još jednom naglašava važnost dalje podrške Ukrajini, kao i solidarnost koju je naša zemlja pokazala u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu“.

Podsetimo, sporazum o Registru šteta od ruske agresije usvojen je u maju na samitu Saveta Evrope na Islandu.

Registar štete biće institucija za međuvladinu saradnju u okviru Saveta Evrope, ali sa sedištem u Hagu. Registar će takođe imati predstavništvo u Ukrajini kako bi se olakšalo prikupljanje informacija.

U junu je osnivač i partner advokatske firme Asters, član savetodavnog odbora Pravnog fakulteta Ukrajinskog katoličkog univerziteta, Markijan Ključkovski, imenovan za izvršnog direktora Registra gubitaka.

O tome ko će u Ukrajini dobiti pravo na deo ruskog novca i kako će funkcionisati novi mehanizam, pročitajte u članku Novac Ruske Federacije za građane Ukrajine: šta su se evropski lideri dogovorili na samitu u Rejkjaviku.