Holandija više nije protiv ulaska Bugarske u „šengen“

Holandija više nije protiv ulaska Bugarske u „šengen“

Holandska vlada je promenila stav u vezi sa pristupanjem Bugarske šengenskoj zoni i spremna je da podrži takvu odluku. Ovo se navodi u pismu državnog sekretara Ministarstva pravde Holandije Erika van der Burga parlamentu, objavljenom u petak.

Prema van den Burgu, holandska vlada je „došla do zaključka da Bugarska ispunjava uslove postavljene za ulazak u šengenski prostor i stoga može da pristane na odluku koja će dovesti do punog pristupa Bugarske Šengenu“.

Promena stava Holandije povezana je sa zaključcima misije koju je predvodila Evropska komisija u Bugarskoj, a koja je otkrila odsustvo nedostataka u zemlji, posebno u kontroli granica i primeni šengenskih pravila.

„Vlada pozdravlja rezultate misija za utvrđivanje činjenica i slaže se sa zaključcima stručnjaka iz zemalja članica i Komisije. To pokazuje da Bugarska nastavlja da ulaže u ispravnu primenu celog Šengenskog sporazuma poslednjih godina“, rekao je predstavnik Ministarstva pravde.

On je, međutim, upozorio da Bugarska treba da „nastavi da radi na jačanju svojih granica“.

Šengenski prostor, stvoren 1985. godine, sada ima 27 zemalja. Unutar njenih granica, ljudi i roba mogu se slobodno kretati, po pravilu, bez potrebe za putnim ili carinskim ispravama.

Holandija i Austrija su do sada blokirale želju Bugarske da uđe u „šengen” zbog bojazni da će to dovesti do povećanja migracija.

Pored Bugarske, u šengensku zonu želi da uđe i Rumunija, čiju primenu iz sličnih razloga blokira samo Austrija.

U decembru 2022. ministri unutrašnjih poslova EU nisu odobrili pristupanje Bugarske i Rumunije šengenskom prostoru, ali su pristali na pristupanje Hrvatske.