Šolc je potvrdio da je poslao Orbana da popije kafu tokom glasanja o Ukrajini

Šolc je potvrdio da je poslao Orbana da popije kafu tokom glasanja o Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da je pre glasanja za početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU u četvrtak ponudio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da popije kafu ispred sale.

Kancelarka Nemačke potvrdila je priču, koja je ranije dospela u medije, o okolnostima pod kojima je Orban napustio salu tako da je preostalih 26 lidera EU odobrilo početak pregovora sa Ukrajinom.

Prema Šolcu, on je Orbanu ponudio kratak tajm-aut kako bi omogućio državama članicama EU da postignu sporazum o pristupnim pregovorima sa Ukrajinom. Mađarski premijer se složio posle kraćeg razmišljanja, a „onda smo doneli odluku sa 26 glasova“, dodala je kancelarka.

„O ovome (veto. – Red.) se ne može odlučivati svaki put, ostavljajući vrata. To je za posebne trenutke“, smatra on.

Šolc je naglasio da Orbanov izlazak „nije trik“ već ponuda pomoći: „Ovo je odluka koju smo doneli sporazumno po našim pravilima. (Ali. – Prim. aut.) to nije nešto što treba da radite svaki put“.

Podsetimo, 14. decembra na samitu EU lideri su podržali otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Iako je odluku u vezi sa Kijevom Mađarska dugo blokirala, njen veto je prevaziđen tako što je ubedio mađarskog premijera Viktora Orbana da napusti prostoriju tokom glasanja i tako bude uzdržan.

Sam Orban je kasnije rekao da je pristao da odustane od veta na početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU jer bi i dalje imao mnogo mogućnosti da blokira ovaj proces.