„Zastava oružje“ proizvodi više pušaka M-19 za Vojsku Srbije

„Zastava oružje“ proizvodi više pušaka M-19 za Vojsku Srbije

Umesto dosadašnjih M-21 i M-70, u Vojsci Srbije uskoro će biti sve više modularnih automatskih pušaka M-19 koje takođe proizvodi fabrika „Zastava oružje“ iz Kragujevca, a koja će koristiti dva kalibra, piše list Politika.

Osnovni je novi kalibar – 6,5 puta 39 milimetara, ali se uz jednostavnu izmenu cevi i okvira za municiju, M-19 može koristiti i za metak kalibra 7,62 puta 39 milimetara.

Direktor fabrike „Zastava oružje“ Saša Milošević izjavio je za Politiku da je modularna automatska puška M-19 najsavremenije oružje pogodno za sve borbene situacije, jednostavne konstrukcije i koje će imati domet do 800 metara.

„Metak 6,5 milimetara proizvodi ‘Prvi partizan AD’ iz Užica. Reč je o potpuno novom metku čija su konstrukcija, balističko rešenje i funkcionalne karakteristike prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskog i automatskog oružja“, rekao je Milošević.

Dodao je da je prošle godine urađeno istraživanje na temu razvoja kalibra automatske puške, a da je u prvi plan izbila municija kalibra 6,5 i 6,8 milimetara, na koju prelaze i vojske drugih zemalja.