Krvna grupa može predvideti rizik od moždanog udara kada se primi vakcina COVID-19 Oxford-AstraZeneca

Krvna grupa može predvideti rizik od moždanog udara kada se primi vakcina COVID-19 Oxford-AstraZeneca

Velika međunarodna istraživačka saradnja, koju je predvodio akademik sa Rojal Holoveja, Univerziteta u Londonu, otkrila je da krvne grupe mogu da pomognu u predviđanju rizika od venskih moždanih udara povezanih sa vakcinom Oxford-AstraZeneca COVID-19.

Istraživanje je vodio profesor Pankaj Sharma sa Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Rojal Holoveju i Odeljenja za kliničku neurologiju na Imperial College Healthcare NHS Trust, zajedno sa grupom istraživača iz celog sveta.

Studija, objavljena u Journal of the Roial Societi of Medicine, ima za cilj da utvrdi da li krvna grupa pacijenta utiče na razvoj cerebralne venske tromboze (CVT) — inače poznate kao venski moždani udar — nakon primene Oxford-AstraZeneca COVID 19 vakcine.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su pacijenti sa krvnom grupom A u većem riziku od teškog COVID-19, jer su oni činili većinu pacijenata na intenzivnoj nezi. Svaka pojava CVT-a u roku od 28 dana od prijema vakcine Oxford-AstraZeneca se međunarodno definiše kao rezultat injekcije.

Ukupno 523 pacijenata sa CVT-om je korišćeno u studiji i regrutovano iz dve studijske grupe koje su istraživale venske moždane udare. Od ukupnog broja, 82 pacijenta su patila od CVT nakon što su primili Oxford-AstraZeneca vakcinu, dok je preostalih 441 bio nevakcinisan pacijent sa CVT. Učesnicima studije testirana je krvna grupa, a rezultati su upoređeni kako bi se utvrdila raspodela krvnih grupa kod vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata.

Studija je otkrila da je krvna grupa O bila češća kod pacijenata koji su doživeli venski moždani udar nakon što su primili Oxford-AstraZeneca vakcinu (43%) nego kod onih pacijenata koji su bili nevakcinisani sa venskim moždanim udarom (17%). Istraživači su otkrili da su pacijenti sa krvnom grupom A procentualno najčešći među onima u nevakcinisanoj grupi (71%).

Nalazi istraživanja sugerišu da oni sa krvnom grupom O imaju povećan rizik od CVT, ili venskog moždanog udara, nakon primene vakcine Oxford-AstraZeneca, bez obzira na dobro utvrđene faktore rizika od venskog moždanog udara — kao što je pol.

Dalje studije bi mogle pomoći istraživačima da shvate više o odnosu između pacijenata iz O krvne grupe i očiglednog povećanog rizika od CVT nakon primanja vakcine Oxford-AstraZeneca.

Profesor Pankaj Sharma, sa Odeljenja za biološke nauke u Rojal Holoveju, rekao je: „Naš rad sugeriše da je moguće predvideti one koji su najviše izloženi riziku od moždanog udara od cerebralne venske tromboze nakon vakcinacije protiv COVID-19 koristeći jednostavan test za krvnu grupu.

„Vakcina AstraZeneca je 10 puta jeftinija od mRNA vakcina kao što je Pfizer, ali su mnoge zemlje pauzirale njenu upotrebu zbog ovog povezanog rizika od moždanog udara, uprkos tome što je vakcina veoma efikasna i lako prenosiva.

„Izgleda da će oni sa krvnom grupom O dva i po puta biti u rizičnoj grupi nakon vakcinacije. Predviđanje ko će imati veću verovatnoću da pati od moždanog udara nakon vakcinacije može da pruži poverenje vladama da koriste ovu vakcinu — posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gde bi se jeftinije i lakše prenosive vakcine mogle pokazati efikasnijim.“