Uoči sastanka sa američkim izaslanikom, izraelski predsednik kaže da sada nije vreme za razgovor o rešenju sa dve države

Uoči sastanka sa američkim izaslanikom, izraelski predsednik kaže da sada nije vreme za razgovor o rešenju sa dve države

Izraelski predsednik pridružio se redovima visokih izraelskih zvaničnika kako bi se izjasnio protiv rešenja o dve države nakon rata u Gazi.

U intervjuu za Asošijeted pres u četvrtak, Isak Hercog je rekao da nije vreme da se priča o uspostavljanju nezavisne palestinske države kada je bol zemlje od Hamasovog napada 7. oktobra još svež.

„Ono što želim da apelujem je da se ne govori samo o rešenju dve države. Zašto? Jer ovde postoji emocionalno poglavlje koje se mora pozabaviti. Moja nacija ožalošćena. Moja nacija je u traumi“, rekao je Hercog.

„Da bismo se vratili na ideju podele zemlje, pregovaranja o miru ili razgovora sa Palestincima, itd., moramo se pozabaviti pre svega emocionalnom traumom kroz koju prolazimo i potrebom i zahtevom za punim razumom. bezbednosti za sve ljude“, rekao je on.

Hercog je razgovarao dan pre sastanka sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Bajdenova administracija je saopštila da nakon rata moraju biti obnovljeni napori da se ponovo započnu pregovori sa ciljem uspostavljanja palestinske države uz Izrael pod vođstvom Palestinske uprave.

Hercog, čija je pozicija uglavnom ceremonijalna, bivši je lider Izraelske Laburističke partije, koja se zalaže za rešenje dve države sa Palestincima.

Ali, nakon napada Hamasa 7. oktobra koji je pokrenuo izraelski rat u Gazi, izraelski lideri su se izjasnili protiv pokušaja da se ponovo pokrenu mirovni pregovori nakon rata i odbacili bilo kakvu ulogu međunarodno priznate palestinske vlasti.

U napadu 7. oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, a 240 je uzeto kao taoce. Izrael je odmah objavio rat, izvodeći višenedeljne vazdušne napade i kopnenu ofanzivu u kojoj je poginulo preko 18.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

S obzirom na to da SAD traže raspored od Izraela, Hercog je predvideo da bi izraelska kampanja u teško pogođenoj severnoj Gazi mogla da se završi za nekoliko nedelja. Ali je odbio da kaže kada će se rat završiti.

Izrael je odustao od međunarodnih poziva na prekid vatre, rekavši da će nastaviti sve dok ne demontira Hamasove vojne i političke sposobnosti.

„Mislim da se može videti da se u severnom delu Gaze vidi horizont“, rekao je Hercog. „Možemo da vidimo kraj te kampanje, nedaleko u narednih nekoliko nedelja.

On je dodao da će do kraja kampanje na jugu doći tek kada Hamas bude „potpuno iskorenjen“.

Hercog je takođe govorio u korist nove koalicije predvođene SAD za zaštitu Crvenog mora od jemenskih Huti pobunjenika.

Huti koje podržava Iran izveli su seriju napada na brodove u Crvenom moru, a takođe su lansirali bespilotne letelice i rakete na Izrael. Poslednjih dana su zapretili da će napasti bilo koje plovilo za koje veruju da ide ili dolazi iz Izraela.

Koalicija, koja bi trebalo da bude zvanično objavljena sledeće nedelje, sastoji se od američkih i evropskih saveznika, a ima za cilj da zaštiti međunarodne brodove od napada Huta. Izrael neće dati svoje brodove koaliciji, rekli su izraelski zvaničnici agenciji Asošiejted pres, preferirajući da dopuste međunarodnoj zajednici da cilja na to pitanje i da se fokusira na rat u Gazi.

„Zahtevam i pozivam sve nacije koje to razumeju da se pridruže koaliciji, koju predvode Sjedinjene Američke Države, da se bore protiv Huta i da jasno stave do znanja da je to neprihvatljivo i da se više neće ponoviti“, rekao je Herzog.