Saljihu Mustafi smanjena kazna zatvora za ratne zločine na Kosovu

Saljihu Mustafi smanjena kazna zatvora za ratne zločine na Kosovu

Žalbeno veće suda za zločine boraca OVK u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg zapovednika OVK Saljihu Mustafi (Salih) na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima na Kosovu 1999. Presudom je za četiri godine smanjena prvostepena kazna od 26 godina zatvora koju je sud, u decembru 2022, izrekao Mustafi.

Apelaciono veće usvojilo je Mustafinu žalbu na visinu kazne, ali je potvrdilo nalaz iz prvostepene presude da je Mustafa kriv za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, u planinskom selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Na snazi ostaje i nalog prvostepenog veća da Mustafa svojim žrtvama mora da plati odštetu od 207.000 evra.

Po danas potvrđenoj osuđujućoj presudi, Mustafa (51) i njemu potčinjeni vojnici OVK su, posle zlostavljanja, petoricu pritvorenih Albanaca, sredinom aprila 1999, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik, koga su ostavili u Zlašu pred ofanzivom srpskih snaga, preminuo je od posledica prebijanja i mučenja.

Apelaciono veće istaklo je da presuda Mustafi predstavlja „značajan korak ka zadovoljenju pravde za žrtve i utvrđivanju odgovornosti“.

Smanjenje kazne Mustafi „nipošto ne znači da krivična dela za koja je proglašen krivim i osuđen nisu teška“.

Sudije su naglasile i da je Mustafa individualno krivično odgovoran, te da proces nije bio vođen ni protiv OVK, ni protiv naroda Kosova“ koji „ne snose odgovornost niti su proglašeni krivim za ova krivična dela“.

Pravosnažnu presudu Mustafi izreklo je veće predsedavajuće Mišel Pikar (Michelle Picard) iz Francuske.

U veću su još sudije Kaj Ambos (Kai) iz Nemačke i Nina Jergensen (Jorgensen) iz Norveške.

Pravosnažna presuda Mustafi prva je koju je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, izrekao pripadniku OVK optuženom za ratne zločine.

Sud je, pod međunarodnim pritiskom, 2015. osnovala Skupština Kosova, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017.