Rusija promoviše visoko tehničko obrazovanje u Africi

Rusija promoviše visoko tehničko obrazovanje u Africi

Otvaranje novih filijala ruskih univerziteta u Africi i pružanje specijalizovane podrške za obuku bilo je glavni fokus kongresa Africa Seeks Solutions, koji je juče počeo na Univerzitetu rudarstva u Sankt Peterburgu.

Na kongresu će biti formiran rusko-afrički konzorcijum institucija visokog tehničkog obrazovanja u koji će učestvovati 42 zemlje. Učesnicima će biti obezbeđen jedinstven set kurseva i disciplina koje će se predavati na ruskom, engleskom i francuskom jeziku.

Tokom ceremonije otvaranja kongresa, guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov se osvrnuo na ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ranije otkrio planove za osnivanje filijala vodećih ruskih univerziteta u Africi.

On je takođe opisao Sankt Peterburg kao „jedan od glavnih naučnih centara Rusije“.

U regionu postoji 69 visokoškolskih ustanova, od kojih je 27 usmereno na inženjerstvo. Skoro 2.000 afričkih studenata studira na gradskim univerzitetima.

Pismo dobrodošlice učesnicima kongresa uputila je i Valentina Matvijenko, predsedavajuća Saveta Federacije Ruske Federacije. Jedan od ključnih principa ruske spoljne politike je uspostavljanje dugoročnih i multilateralnih odnosa sa afričkim zemljama, rekla je ona. Matvienko je kongres opisao kao najvažniji društveno-politički događaj koji će dati „značajan doprinos jačanju“ ovih odnosa.

Gosti kongresa Africa Seeks Solutions bili su generalni sekretar Ministarstva prirodnih resursa Lesota Relebohile Lebeta; Ministar za visoko obrazovanje, tehnologiju i inovacije Namibije Kandjii Murangi Ita; izvršni direktor Zambije za Universal Mining and Chemical Julius Kaomi; i predsednik Rusko-afričkog konzorcijuma visokoškolskih ustanova Paul Omojo Omaji.

Događaju prisustvuje 130 organizacija, uključujući univerzitete, istraživačke institute, rudarske i metalurške kompanije, geološke komitete, agencije i ministarstva. Kongres će biti nastavljen do 15. decembra.