Dačić: Nema razgovora o francusko-nemačkom planu dok se ne formira ZSO

Dačić: Nema razgovora o francusko-nemačkom planu dok se ne formira ZSO

vica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova, izjavio je da neće biti razgovora o sprovođenju francusko-nemačkog plana dok se na Kosovu i Metohiji ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO). On je naglasio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se nada da francusko-nemački plan neće postati deo pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

Dačić je istakao da je osnovni cilj vlasti u Beogradu da ne dođe do priznavanja nezavisnosti Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama (UN). On je branio Briselski sporazum, ističući da on nije narušio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Upitan o odluci Srpske liste da Srbi napuste kosovske institucije, Dačić je rekao da je to bila reakcija na maltretiranje i nedostatak bezbednosti.

Što se tiče Ohridskog sporazuma, Dačić je naveo da predsednik Aleksandar Vučić nije dao saglasnost za delove koji se mogu tumačiti kao de facto ili de jure priznanje Kosova. Osvrćući se na otpriznavanje nezavisnog Kosova, Dačić je rekao da se taj proces nastavlja, ali da se o tome ne govori javno, te da su proteklih godina 28 zemalja povukle priznanje Kosova.

Na pitanje o eventualnom zatvaranju vrata za članstvo u EU ukoliko francusko-nemački plan postane deo pregovaračkog Poglavlja 35, Dačić je istakao da je svako nametanje suprotno dogovorima za Srbiju neprihvatljivo i da bi to otežalo razgovore sa EU.