Bajden o pozivu Ukrajine u NATO: Sada želimo da pobedi u ratu

Bajden o pozivu Ukrajine u NATO: Sada želimo da pobedi u ratu

Američki predsednik Džo Bajden izbegao je konkretan odgovor na pitanje da li bi Ukrajina mogla da dobije poziv u NATO na svom samitu u Vašingtonu 2024. godine.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Beloj kući posle sastanka sa Volodimirom Zelenskim u utorak, prenosi „Evropska istina“.

Najpre je Zelenski odgovorio na pitanje o izgledima za poziv Ukrajine u NATO.

„Ovo je veoma teško pitanje. Brzo ću odgovoriti: saveznici smo, ali nismo članovi NATO-a, pa mislim da ću ovo pitanje preneti našem velikom prijatelju predsedniku Bajdenu“, rekao je on, izazvavši smeh novinara. poklon.

Američki predsednik je najpre istakao jedinstvo Alijanse u sadašnjim uslovima, podsetivši da je Vladimir Putin „dobio NATOizaciju Finske“ umesto „finlandizacije NATO-a“.

„A NATO će biti u budućnosti Ukrajine, bez sumnje. Ali, kao što smo rekli (na samitu. – Red.) u Viljnusu, Ukrajina će postati članica NATO-a kada se sve članice Alijanse slože i sve uslovi su ispunjeni. I sada želimo da budemo sigurni da će oni dobiti rat“, naglasio je on.

Podsetimo, na samitu u Viljnusu u julu, Alijansa je – zbog otpora lidera SAD i Nemačke – ne samo odbila da Ukrajini da poziv za članstvo, već je postavila i novi uslov: da bi primi poziv, Ukrajina mora da ispuni uslove iz Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Ali krajem novembra, na sastanku Saveta Ukrajina-NATO, Ukrajina je predstavila prilagođeni Godišnji nacionalni program za dalje reformisanje prema zahtevima Alijanse. Na osnovu toga će članice NATO-a ocenjivati napredak Kijeva ka pristupanju.