Novi premijer Poljske obećava da će pritisnuti Zapad da nastavi da pomaže susednoj Ukrajini

Novi premijer Poljske obećava da će pritisnuti Zapad da nastavi da pomaže susednoj Ukrajini

Novoizabrani premijer Poljske Donald Tusk obećao je u utorak da će njegova vlada zahtevati da Zapad nastavi da pomaže susednoj Ukrajini i obećao da će Varšava biti stabilan saveznik NATO-a i lider u Evropi.

U svom inauguracionom govoru u parlamentu, Tusk je takođe pozvao razularenu političku klasu Poljske da se ujedini, rekavši da ne može sebi priuštiti podele dok Rusija vodi agresorski rat preko granice, sukob koji mnogi strahuju da bi se mogao proširiti ako Moskva pobedi.

„Zadatak Poljske, zadatak nove vlade, ali i zadatak svih nas, jeste da glasno i odlučno zahtevamo punu odlučnost cele zapadne zajednice da pomogne Ukrajini u ovom ratu. Radiću to od prvog dana“, rekao je Tusk na sednici kojoj su prisustvovali ukrajinski ambasador i bivši poljski predsednici, uključujući antikomunističkog borca za slobodu Leha Valensu.

Tusk je izrazio ogorčenje što ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mora da nastavi da poziva svetske lidere da nastave da podržavaju borbu Kijeva u ratu koji je ubio ili osakatio desetine hiljada Ukrajinaca. Kako nastupa još jedna zima, saveznici su sve umorniji. Čak su i sredstva iz SAD u sumnji.

„Ne mogu više da slušam neke evropske političare i one iz drugih zapadnih zemalja koji kažu da su umorni od situacije u Ukrajini“, rekao je Tusk. „Govore predsedniku Zelenskom u lice da više nemaju snage, da su iscrpljeni.

Tuska je u ponedeljak izabrao parlament. Njegovi izazovi uključuju obnavljanje demokratskih standarda u Poljskoj, rad na oslobađanju sredstava Evropske unije koja su zamrznuta zbog demokratskog nazadovanja njegovih prethodnika i nastojanje da upravlja migracijom koja izaziva političke potrese u Evropi.

Tusk, centristički lider koji je bio premijer od 2007. do 2014. godine, šef je široke koalicije partija koje su pobedile na izborima u oktobru i obećao je da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom na obnavljanju demokratskih standarda i poboljšanju veza sa saveznicima.

Tuskov govor uslijedio je dan nakon što su ga poslanici izabrali za premijera nakon što su odbili bivšeg, Mateuša Moravjeckog, iz stranke Pravo i pravda. Tusk je predstavio i ministre u svom novom kabinetu, a novoj vladi će se glasati o poverenju u utorak popodne. U sredu će ih položiti predsednik Andžej Duda.

Duda, saveznik bivše vlade, odlagao je tranziciju vlasti koliko je mogao. Bio je u poseti Švajcarskoj i nije prisustvovao Tuskovom govoru.

Šezdesetsedmogodišnji Tusk obećao je da će obnoviti spoljne veze zategnute vladom predvođenom pravom i pravdom, koja se svađala čak i sa saveznicima poput Nemačke i Ukrajine i koja je bila u sukobu sa EU oko zakonskih promena koje su narušile nezavisnost nacionalnog pravosuđa grana.

Tuskov kabinet uključuje bivšeg ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog, koji ponovo preuzima tu ulogu. Adam Bodnar, ugledni advokat za ljudska prava i bivši ombudsman, preuzima ulogu ministra pravde.

U svom govoru, Tusk je naglasio da će njegova zemlja na istočnom krilu NATO-a poštovati svoje obaveze kao zapadni saveznik.

„Poljska jeste i biće ključna, jaka, suverena karika u NATO-u, a Poljska će biti lojalan, stabilan saveznik Sjedinjenih Država, uveren u njihovu snagu i značaj“, rekao je Tusk.

On je takođe rekao da će Poljska biti jača ako bude konstruktivan lider u EU, suprotstavivši se argumentu njegovih prethodnika da blok od 27 zemalja ugrožava nacionalni suverenitet Poljske. Tusk je bio predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. i ima jake veze u Briselu, glavnom gradu bloka. On će otputovati tamo ove nedelje na samit EU, svoje prvo putovanje u inostranstvo kao premijera.

Tusk je takođe opisao migracije kao pitanje koje zahteva međunarodnu saradnju, napominjući da čak i Sjedinjene Države imaju problema da same upravljaju svojom graničnom situacijom.

„Možete zaista poštovati drugu osobu, možete poštovati druge religije, možete poštovati druge rase, a istovremeno biti svestan kolika je velika pretnja ova turbulencija za Evropu i ceo svet“, rekao je on. „Postoji velika opasnost od nekontrolisane migracije naroda izazvane sukobima, ratom, siromaštvom, glađu i klimatskim promenama.

Što se tiče domaćih pitanja, Tusk je obećao da će nastaviti socijalne politike uvedene Zakonom i pravdom, uključujući gotovinske isplate porodicama sa decom, da će voditi mudru finansijsku politiku i zaštititi prava žena i LGBTK+ zajednice.

Rekao je da će njegova vlada okončati praksu masovne seče u nacionalnim šumama i šumama, koje je nazvao „naš sveti nacionalni resurs, a ne fabrika drveta“.