Zelenski: Nerešena pitanja u Kongresu inspirišu Putina

Zelenski: Nerešena pitanja u Kongresu inspirišu Putina

Svako kašnjenje u američkom Kongresu u odobravanju dodatne pomoći Ukrajini i drugim demokratijama je dobrodošlo u Kremlju, ali Putin ne treba ni da se nada da će oslabiti podršku globalnoj slobodi, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u ponedeljak tokom govora na Univerzitetu nacionalne odbrane SAD.

„Ako postoji neko inspirisan nerešenim pitanjima na Kapitol Hilu, to su samo Putin i njegova bolesna klika“, primetio je predsednik Ukrajine.

Napomenuo je da Kremlj kašnjenja u zakonodavnom procesu i skandale u SAD, kao i slabljenje podrške globalnoj slobodi, doživljava kao ostvarenje sna.

„Ljudi poput Putina ne bi trebalo ni da se nadaju da će osvojiti slobodu. A mi možemo da pokažemo našoj deci i unucima šta je pravo samopouzdanje“, primetio je Zelenski.

S tim u vezi, podsetio je kako je predsednik SAD Ronald Regan 1987. godine pozvao na rušenje Berlinskog zida tokom govora ispred Brandenburške kapije.

„Sada nam je potrebno ništa manje poverenje nego što je predsednik Regan imao tada“, naglasio je predsednik.

On je izrazio uverenje da su zajednički ciljevi demokratskog sveta da se bezbednost i sloboda uspostavljena nakon pada Berlinskog zida u potpunosti obnovi i sačuva.

Zelenski je takođe izrazio uverenje da će sledeće, 2024. godine, agresija „trenutnog neprijatelja slobodnog sveta“ početi da se ruši, „baš kao i taj zid“.

„I to možemo učiniti realnim“, naglasio je predsednik Ukrajine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u ponedeljak da je Amerika, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, odlučna da pomogne Ukrajini da konsoliduje i proširi svoja dostignuća na bojnom polju. Pored toga, međunarodna koalicija predvođena SAD je takođe spremna da pomogne Ukrajini da izgradi buduću snagu koja će moći da odvrati rusku agresiju u godinama koje dolaze.